Příruční zavazadlo do letadla

Tagy:  zavazadlo, kufr, příruční zavazadlo, kabinové zavazadlo, check in, odbavení, odbavené zavazadlo

Sponzorované odkazy:

Příruční zavazadlo do letadla

Balíte se na cesty a nejste si jisti, co všechno si můžete vzít na palubu letadla? Jak velké a hlavně jak těžké mohou být vaše kufry, tašky, batohy apod.? Znáte obecná pravidla a omezení týkající se přepravy zavazadel v letadle? Právě o tomto tématu je následující článek – jak si správně zabalit příruční zavazadlo a co nechat raději doma.

Příruční zavazadlo, autor: msspider66Příruční zavazadlo, autor: msspider66

Zavazadla

Zavazadla se dají rozdělit na dvě skupiny. Na tzv. kabinové neboli příruční zavazadlo a odbavené zavazadlo. Kabinové zavazadlo, jak už samotný název napovídá, je takové, které přepravujete s sebou v kabině letadla. Standardní rozměr tohoto zavazadla nesmí přesáhnout rozměry 55 × 40 × 20 cm. Váhový limit je daný každou leteckou společností. Pohybuje se v rozmezí od 7 – 15 kg. Při výběru příručního neboli kabinového zavazadla mějte na paměti to, že při letu byste ho měli být schopni bez problému uložit do úložného prostoru nad sedadly.

Odbavené zavazadlo je na rozdíl od kabinového zavazadla mnohem větší a rozměrnější. Jedná se vlastně o velký kufr. Co se týče rozměrů a velikosti, každá letecká společnost má jiné parametry. Většinou ale nesmí přesáhnout cca 15 – 23 kg. Toto zavazadlo je přepravováno v nákladním prostoru letadla. Při příchodu na letiště jdete k přepážce check-in, kde vás odbaví včetně zavazadel.

Ukládání odbavených zavazadel do nákladního prostoru letadla, autor: markhillaryUkládání odbavených zavazadel do nákladního prostoru letadla, autor: markhillary

Co si zabalit s sebou?

Víte, jak si správně zabalit kufr a co všechno by mělo obsahovat vaše kabinové zavazadlo? Snažte se co možná nejvíce zaplnit kufr, který budete odbavovat. V příručním zavazadle je lepší převážet pouze ty nejnutnější věci. Většinou se jedná o takové věci, které nutně a bezprostředně potřebujete během cesty.

Do kabinového zavazadla nesmíte uložit žádné ostré předměty, jako např. nůžky, kapesní nože, pilníky na nehty apod. Takové předměty si raději uložte do vašeho kufru.

Pokud převážíte tekutiny, musíte je mít v uzavřeném sáčku (zip sáček).
Pokud převážíte léky, můžete je mít v kabinovém zavazadle. Jediné, co doporučuji je, nechat si je v originální krabičce a pokud můžete, nechte si napsat od doktora potvrzení, na co léky užíváte a jak často.

Do příručního zavazadla je vhodné zabalit (hlavně během dlouhého letu), čisté spodní prádlo, tričko, ručník, hygienické potřeby, nabíječku na telefon, kapesník, fotoaparát, psací potřeby, peníze apod. – to v případě, že se vám váš kufr zatoulá a dostane se do vašich rukou o pár dní později nebo v tom případě, že bude mít letadlo zpoždění apod. Jestliže si chcete v kabinovém zavazadle převézt cenný dárek, doporučuji vám, raději ho nechte rozbalený. Může se stát, že je letištní personál bude chtít vidět (z bezpečnostních důvodů) a vy ho budete muset zbytečně rozbalovat.

Podívejte se na přehlednou infografiku věcí, které můžete mít v příručním zavazadle, v kufru a které nemůžete vzít vůbec:

Zdroj: www.etravel.cz

Notebook můžete mít na palubě letadla, autor: RambergMediaImagesNotebook můžete mít na palubě letadla, autor: RambergMediaImages

Vždy si důkladně přečtěte přepravní podmínky každé letecké společnosti a případná nařízení, aby jste během letu nebyli ničím zaskočeny.

Článek Příruční zavazadlo do letadla byl publikován 3. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Létání. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (58).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...