Bezpečné cestování letadlem

Tagy:  Bezpečné cestování, letadlo, instrukce, letušky, palubní posádka, občerstvení, přímý let, přestupní let, zavazadla, příruční zavazadla, nebezpečné předměty

Sponzorované odkazy:

Bezpečné cestování letadlem

V následujícím článku vás seznámíme s několika tipy, jak můžete zvýšit bezpečnost své cesty letadlem. Nehody jsou v leteckém provozu spíše výjimkou a i když se sem tam vyskytne nějaká tragická letecká nehoda, stále se jedná o nejbezpečnější způsob cestování.

Přímý let versus přestupní

Možná že už dávno víte, že nejvíce leteckých nehod se stává během přistání a vzletu letadla. Pokud se budete rozhodovat, zdali vybrat přímý let nebo let s přestupy, volte raději variantu A. Let bez mezipřistání snižuje tak pravděpodobnost nehody.

Velká a malá letadla

Bezpečnější letadla jsou větší letadla. A proč? Větší letadla mají větší stabilitu ve vzduchu. Ve velkých letadlech se cestující cítí pohodlněji a užívají si komfortnější let. Kdežto malá letadla více hlučí, v turbulencích se znatelněji otřásají a let není tak pohodlný.

Velké či malé letadlo? autor: swamboVelké či malé letadlo? autor: swambo

Instrukce

Před odletem budete seznámeni s bezpečnostními pokyny a instrukcemi. Jestliže cestujete často, věnujte pokaždé těmto instrukcím značnou pozornost. I když se vám tyto informace mohou zdát stejné, mějte na paměti, že umístění únikových či nouzových východů se může u různých tipů letadel lišit.
Přesvědčte se, že máte nad hlavou kyslíkové masky, záchranné vesty pod sedadlem apod.
Pro vaší bezpečnost mějte zapnutý bezpečnostní pás po celou dobu letu (i když to nebude nutné). V případě nečekané turbulence budete bezpečně připoutání a máte mnohem menší riziko zranění.

autor: basictheoryautor: basictheory
Pohled na palubu letadla, autor: Soon.Pohled na palubu letadla, autor: Soon.

Palubní posádka

Vždy poslouchejte a dbejte na jakékoliv pokyny palubní posádky. Pokud vás např. požádají, abyste si například zapnuli bezpečnostní pás, učiňte tak bez zbytečného otálení. I když budete potřebovat „odskočit“ na toaletu, jistě to těch pár minut vydržíte a půjdete poté, co vám to bude opět dovoleno.
Letušky jsou v letadle pro vás. Raději je nechte rozvážet jídlo a nalévat čaj, kávu či jiné horké nápoje. Z důvodu bezpečnosti se nesnažte nalévat tyto horké nápoje sami.

Uložení zavazadel

Dalším důležitým krokem k bezpečnému cestování je správné uložení příručních zavazadel a různých kabelek. Prostory na zavazadla se nachází nad hlavami pasažérů. Tyto prostory musí být zavřeny po celou dobu letu. Nesmí se stát, že v případě turbulencí některé boxy přestanou fungovat a otevřou se. Dodržujte pokyny co se týče rozměrů a váhy kabinového zavazadla. Pokud máte problém vaše zavazadlo do skříňky uložit, požádejte letušku či stewarda nebo vašeho souseda.

Nebezpečné předměty

Na letištích jsou prováděny bezpečnostní kontroly nejen vás samotných ale také věcí, které převážíte. Existuje nepřeberné množství nebezpečných předmětů, které nejsou povoleny na palubu letadla. Mezi tyto předměty patří např. nůžky, nože, pilníky, žiletky apod.

Slovo závěrem

Pokud nevíte, jak se obléknout do letadla, pamatujte na to, že vhodnější jsou spíše světlé oděvy – z důvodu požáru. Dámy, které milují vysoké podpatky, nechte tuto obuv spíše ve vašem cestovním kufru a obujte si pohodlné tenisky či mokasíny.

Článek Bezpečné cestování letadlem byl publikován 17. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Létání. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...