Air India - létejte s jistotou

Tagy:  letecká společnost, létání, indie, air india, bombai, letadlo

Sponzorované odkazy:

Air India - létejte s jistotou

Létání je sice nejbezpečnějším způsobem přepravy, avšak jakmile k nějaké letecké nehodě dojde, obvykle mívá ten nejhorší průběh a především dramatický konec. A proto byste si na své cesty měli vybrat vždy spolehlivého partnera, který vás bezpečně přijme na dvou palubu, po dobu letu se o vás patřičně postará a ve finále vás v bezpečí vysadí v cílové stanici. Jednou z nich je například Air India, která sice ve světě není nejznámější, za to však svým cestujícím může poskytnou prvotřídní služby, na které je právem hrdá.

Letecká společnost Air India není ve světě žádným nováčkem, neboť ve vzduchu působí již od roku 1932, kdy vystupovala spíše pod jménem Tata Airlines. Úplně první let aerolinky byl uskutečněn téhož roku, konkrétně pak 15. října 1932, kdy absolvoval úspěšnou cestu z Karáčí do Bombaje. Dnešní název Air India, který můžete vídat na spoustě světových letišť, byl společnosti změněn takřka o dekádu déle a to přesně 29. července 1946. Velmi důležitým rokem byl pro společnost rok 1948, kdy se aerolinie stala ze 48 procent státním podnikem. Jestli tento fakt lince pomohl, či nikoli, můžeme pouze spekulovat, avšak na kvalitě služeb se nic nezměnilo, ba naopak. Státní příslušníci Indie dbají na bezpečnost svých občanů a proto zavedli pravidelné kontroly, které byly považovány za velice přísné a především důsledné.

Zlomovým se pro společnost stal červen téhož roku, kdy se poprvé letadlo Lockheed Constellation L-749A podívalo za hranice Indie a absolvovalo cestu napříč Bombají, Káhyrou, Ženevou a Londýnem. Let měl veliký úspěch a proto společnosti již nic nebránilo v zavedení pravidelných linek nejenom mimo Indii, ale především mimo Asii.

V 60. letech přišla na řadu první proudová letadla, která se nevyhnula ani společnosti Air India. Ta je přivítala s otevřenou náručí a nechala ke podniknout let do New Yorku a Londýna, které se poté staly jakousi klasikou.

Dalším významným mezníkem byl rok 1970, kdy se původní sídlo přemístilo do hlavního města Indie, čili do Bumbaje, kde se nachází i nyní.

A pravděpodobně nejdůležitějším rokem v posledních letech byl rok 2007, kdy pod svá křídla Air India slavnostně přivítala hvězdná sestala Star Aliance, která zastřešuje pouze ty nejlepší a nejkvalitnější letecké společnosti na světě.

Článek Air India - létejte s jistotou byl publikován 14. prosince 2013 v 12.00 v rubrice Letadla. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...