Je létaní letadlem bezpečné?

Tagy:  Letadlo, bezpečný let, auto, cestování, společnost, velké letadlo, malé letadlo, těhotenství, havárie, nehoda

Sponzorované odkazy:

Je létaní letadlem bezpečné?

Pokud máte rádi cestování a nepotrpíte si na stanování a kempování v našich končinách, jistě jste mnohdy museli využít leteckou dopravu. Někteří lidé létání doslova milují, jiní se však potýkají s nejistotou, nepříjemným pocitem v břiše či dokonce s panickou hrůzou, která mnohdy dokáže jedince psychicky vydeptat. Ať již patříte k prvnímu či druhému typu člověka, otázkou stále zůstává, jestli je létání letadlem vlastně bezpečné…

Auto versus letadlo

Jisté studie dokazují, že při cestě automobilem je daleko větší pravděpodobnost nehody, než během letu. To je sice pravda, avšak stále se potýkáme s jistým ,,ale“, neboť autonehoda může být vážná a dokonce smrtelná, jenomže mnohdy dopadne lehkým otřesem mozku či zlomenou rukou. Naproti tomu letecká katastrofa v devadesáti devíti procentech případů znamená jistou smrt všech přítomných pasažérů. Optimista by řekl, že není smolař, aby ho postihla tragédie tohoto typu, turista trpící fobií z létaní si pomyslí, že při jeho štěstí v havarovaném letadle bude sedět právě on a raději se obrátí na automobil.

Větší letadla eliminují možné nehody, autor: wizzairVětší letadla eliminují možné nehody, autor: wizzair

Nonstop lety

Letecká společnost Airsafe.com přišla s faktem, který se zná poměrně rozumný. Jeho znění hlásá, že většina leteckých havárií se stane během vzletu a nebo při přistávání. Abyste eliminovali možnost účasti na nehodě, omezte množství přestupů a raději létejte nonstop lety.

Větší letadla

jednoznačně bezpečnějším způsobem přepravy je cestování s co největším letadlem. Malá letadla mnohdy díky lenosti aeroliniím neprojdou kontrolou, čímž jste vystaveni budoucím potížím. Čím větší letadlo si vyberete, tím máte větší šanci doletět do cíle v pořádku a v klidu. Nejenom, že velké přepravovadlo je většinou důkladně prověřené, ale vzhledem ke své velikosti je ve vzduchu stabilnější a pasažérům pohodlnější.

Těhotenství

Cesta letadlem, ani na větší vzdálenosti, není až do 36. týdne žádný problém, pokud těhotenství probíhá normálně. Nastávající maminky by ale neměly létat příliš často. Od 28. týdne těhotenství by měly mít s sebou lékařskou zprávu obsahující i předpokládané datum porodu, případně se informovat o podmínkách přepravy u dané letecké společnosti. Nastávající maminka by neměla zapomínat ani na zdravotní pojištění, které v tomto stadiu těhotenství některé pojišťovny neposkytují.

Těhotné ženy cestovat letadlem mohou, avšak neměly by zapomínat na pojištění, autor: sapariTěhotné ženy cestovat letadlem mohou, avšak neměly by zapomínat na pojištění, autor: sapari

Článek Je létaní letadlem bezpečné? byl publikován 15. dubna 2012 v 11.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...