Nízkonákladové letecké společnosti – proč létají tak levně?

Tagy:  nízkonákladovky, nízkonákladové aerolinky, levné letenky, low cost, lc

Sponzorované odkazy:

Nízkonákladové letecké společnosti – proč létají tak levně?

Tzv. nízkonákladovky nejsou na českém trhu zas až tak dlouho, přesto už jsme si na jejich výhodné nabídky dobře zvykli. Možná si ale stejně někdy říkáte, jak je možné, že létají tak levně?

Bezpečnost se nešidí

I přesto, že nízkonákladové letecké společnosti šetří, kde se dá, bezpečnost ošidit nemohou. Letový provoz podléhá přísným pravidlům, přes která „vlak nejede“. Navíc kvůli úspoře volí většinou nová letadla, u kterých je nižší spotřeba. Není tedy v žádném případě třeba se obávat zastaralých strojů.

Letenky jen přes internet

Pro někoho může být nepříjemná skutečnost, že letenky se prodávají výhradně přes internet. V případě, že zákazník tuto možnost odmítá, může si často zakoupit letenku i přes telefon. To vyjde obvykle mnohem dráž, jednak díky zpoplatnění linky, tak třeba i díky vyšší ceně za produkty.

Díky tomuto způsobu fungování pak v případě problémů není příliš jednoduché se s aerolinkami spojit.

Zpoplatňuje se „kde co“

Aby nízkonákladové aerolinky nezvyšovaly ceny, zavádějí poplatky u často běžných věcí. Například běžné odbavení zdarma je u mnohých již minulostí. Někdy si můžete vybrat sedadlo, na kterém budete sedět, opět proti poplatku. Takových poplatků je spousta, ovšem je také třeba dodat, že spoustu cestujících to skutečně netrápí. Často si na ně lze prostě jen zvyknout a létání je opět bez problému.

Autor: lorenteyAutor: lorentey

Jednotlivé aerolinky se mohou více lišit ve zpoplatňování odbavených zavazadel. U některých low costů se totiž větší zavazadlo vůbec nevyplatí vézt, jelikož vyjde na tisíce.

Pokud se chcete na palubě najíst, můžete zapomenout na „hrášky“ jako z amerických filmů. Občerstvení zdarma nedostanete, zrovna jako noviny. Nekonají se ani filmy či jiná zpříjemnění cesty.

Další ušetřené náklady

Levné aerolinky šetří i jinde. Unifikací flotily ušetří na výcviku posádky, samotná posádka v podobě letušek jistě nebude to samé, co v klasických aerolinkách. Další úspory přinesou nižší poplatky letištím, a to třeba i využíváním letišť okrajových v některých lokalitách či „zakoupením“ levnějších časů. Do letadel také umístí maximální možný počet sedadel.

Další výraznou položkou v kalkulacích nízkonákladových aerolinek bývá vytížení letadla. Letadlo je průměrně daleko více vytěžováno, než je tomu u klasických aerolinek. Letadla se „točí“ rychleji, díky tomu více vydělají.

Článek Nízkonákladové letecké společnosti – proč létají tak levně? byl publikován 29. září 2010 v 04.00 v rubrice Společnosti. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...