Mezinárodní letiště Kunovice

Tagy:  letiště kunovice, kunovice

Sponzorované odkazy:

Mezinárodní letiště Kunovice

Letiště Kunovice je mezinárodní (od roku 1993) a neveřejné. Nachází se 3 km od Kunovic a 4,5 km od Uherského Hradiště. V areálu letiště se nachází letecké muzeum a také letecké opravny. Má jednu vzletovou a přistávací dráhu (délka 2000m a šířka 30m, povrch beton) a jeden terminál pro odbavení cestujících. Vzhledem k existenci pouze jedné dráhy má letiště kapacitu 10 vzletů nebo přistání za hodinu.Za rok je to přibližně 58000 vzletů (přistání). Maximální denní odbavovací kapacita je 64 letadel. Odbavovací budova má kapacitu odbavení maximálně 960 pasažérů za den. Zázemí letiště se skládá z pěti budov. Budova č. 1: Řízení letového provozu, Zabezpečovací letová služba (technický sál), Meteo,Operační oddělení, Handling, Odbavení cestujících (Check In) Budova č.2: Catering (sklad) Budova č. 3: Catering (kuchyně + jídelna) Budova č. 4: Garáž Budova č. 5: Hangár.

Letiště Kunovice, autor: Michal OrlitaLetiště Kunovice, autor: Michal Orlita

Historie letiště

První letadla začala v Kunovicích přistávat již roku 1937 a bylo využíváno během okupace i po válce. Největší rozkvět proběhl v 60. letech, konkrétně v letech 1961–1963, kdy byla vybudována betonová vzletová a přistávací dráha. V druhé polovině 60. let pak byl zřízen systém pro přístrojové přiblížení letadel. Od té doby je letiště spíše jen udržováno a opravováno.

Služby

V současné době letiště provozuje společnost Aircraft Industries, a.s., která zajišťuje také služby řízení letového provozu a charterové lety. Musí zároveň zajistit tyto služby:

  • letové provozní služby včetně letištních, letecké telekomunikační služby, letecké

informační služby, služby při předletové přípravě a monitorování letu

  • letecké meteorologické služby
  • letecké služby pátrání a záchrany. možnost pro přistávání a vzlety

letadel a pohyb letadel s tím související – ochrana a ošetřování letadel

  • uskutečňování leteckých činností
  • pořádek, bezpečnost, záchranná a hasičská služba na letišti
  • ochrana před protiprávními činy ohrožujícími bezpečnost civilního letectví podle podmínek stanovených právním předpisem pro provozování letiště.

Služby při odbavovacím procesu na letišti podle zákona o civilním letectví a příslušných prováděcích předpisů ČR v platném znění v plném rozsahu:

  • technické a provozní odbavení letadla na odbavovací ploše
  • odbavení cestujících a zavazadel
  • odbavení nákladu a pošty
  • zásobování palubního bufetu letadla potravinami a nápoji.

Dle zákona č. 49 / 1997 Sb.

Článek Mezinárodní letiště Kunovice byl publikován 20. srpna 2011 v 00.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...