Letiště Dubai, hlavní letiště Středního východu

Tagy:  letiště, Dubaj, Dubai, Spojené arabské emiráty, Emirates

Sponzorované odkazy:

Letiště Dubai, hlavní letiště Středního východu

Dubaj je jedno z nejvýznamnějších letišť arabského světa i celé naší planety.

Dubajské mezinárodní

Mezinárodní letiště Dubai, mezinárodně Dubai International Airport je letiště zajišťující spojení se světem metropoli Spojených arabských emirátů, Dubaji. Je hlavním letištěm tohoto města, oblasti a dokonce i nejvýznamnějším leteckým uzlem Středního východu.

Letiště nalezneme jen asi čtyři kilometry jihovýchodně od Dubaje, v distriktu zvaném Al Garhoud.

Významné aerolinie

Letiště Dubai je domácí bází pro řadu významných aerolinek – v prvé řadě to jsou aerolinky Emirates a Emirates SkyCargo, společnost specializovaná na nákladní leteckou dopravu. Příznivci laciných letů pak mají radost zejména z low cost společnosti Flydubai, která zde má rovněž svoji hlavní základnu.

Celkově se na tomto letišti můžeme setkat se zhruba 130 různými aerolinkami z celého světa, létajícími do asi 220 destinací.

Velká čísla

Letiště Dubai je opravdu hodně vytíženým letištěm, to ostatně dobře ilustrují statistiky. V roce 2010 zde bylo obslouženo neuvěřitelných 47,2 milionu pasažérů, pro představu pražská Ruzyně nedosahuje ani čtvrtinového objemu. Je zde zaznamenán výrazný nárůst, v roce 1998 letištěm prošlo pouhých zhruba 9 milionů cestujících. Celková současná kapacita letiště je přibližně 62 milionů pasažérů za rok.

Statistiky zajišťují letišti 13. místo co se týče vytíženosti na světě, 4. místo pak v rámci mezinárodní letecké přepravy. V kategorii nákladní letecké dopravy se pak umístilo na 8. příčce.

Nový Terminál 3

Aerolinky Emirates realizují lety z více než poloviny. Díky tomu si mohly dovolit výstavbu zcela nového terminálu – Terminálu 3, výhradně pro jejich potřeby. Otevřen byl v říjnu 2008, v roce 2012 bude dostavěna jeho poslední část, která navýší kapacitu letiště na neuvěřitelných 80 milionů cestujících ročně. Celkově se jedná o mimořádně vybavený terminál, který se do historie zapsal jako největší budova z hlediska podlahové plochy.

Ostatní terminály

Kromě nového Terminálu 3 má letiště k dispozici další tři terminály. Terminál 1 je tvořen jednou halou, Terminál 2 a 3 pak každý dvěma halami. Čtvrtý terminál je určen výhradně nákladní dopravě. Terminály 1 a 3 jsou propojené prostřednictvím společných prostor, Terminál 2 se pak nachází na druhé straně letiště a dostupný je díky kyvadlové dopravě. Druhý terminál slouží k odbavení nízkonákladových letů, letů subkontinentálních a rovněž letů v oblasti Perského zálivu.

Článek Letiště Dubai, hlavní letiště Středního východu byl publikován 21. června 2011 v 00.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...