Fobie z létání – jak se ji zbavit?

Tagy:  letadlo, lety, letenky, cestování, strach z létání, fobie

Sponzorované odkazy:

Fobie z létání – jak se ji zbavit?

Létání je pro většinu z nás příjemným koníčkem už jenom proto, že se prostřednictvím letadla dopravíme do cílové stanice na dovolenou, kterou potřebujeme po namáhavém roce jako sůl. Avšak věřte nebo ne, spousta lidí během letu prochází nepopsatelnými muky, kterých se roky nemůže zbavit. Létání, jako spousta jiných faktorů způsobuje nepříjemné fobie, jenž mohou vyústit až v hysterické záchvaty nejenom během letu.

Zůstává lidskou přirozeností, považovat let ve výšce 10 kilometrů za nebezpečný. Není to prostředí, na které je člověk zvyklý a na které byl konstruován. V první řadě je tedy třeba říci, že je strach z létání zcela přirozenou reakcí a není třeba se kvůli němu nějak zvlášť stydět. Poměrně často se letectví zmiňuje jako nejbezpečnější forma přepravy osob, což spousta skeptických jedinců zpochybňuje – pohyb ve zmíněných vysokých výškách a rychlostech prostě nepovažují za bezpečný. Jde však o to, že do letectví se investuje mnohonásobně více než do jiných forem přepravy a nároky na bezpečnost jsou u letadel mnohem vyšší než u autobusů. Na rozdíl od některých jiných forem přepravy je také u letectví patrná vysoká míra profesionalizace, kdy se do kokpitu letadla nedostane začátečník a kdy jsou vstupní zkoušky pro takovéto piloty velmi náročné a podrobné. Pokud tedy cítíte na palubě strach, jakousi hlavní myšlenkou, která by vám měla přinést trochu klidu, je že je letectví velmi bezpečné a také že piloti jsou profesionálové – nehledě na to, že pokud budou riskovat, nebudou riskovat jen váš život, ale i svůj.

Létání je nejbezpečnější dopravní transport, autor: bruxelesLétání je nejbezpečnější dopravní transport, autor: bruxeles

Mnozí lidé tvrdí, že u nich strach začne již na letišti. Jsou to místa hektická, neustále zde ruší různá oznámení o zpoždění a je pochopitelně dost nepříjemné, že se zde musí dlouho čekat na náš let. Některá letiště mají zvláštně vyhrazená místa, která se snaží nepřipomínat letiště. Jsou zde různé sedačky a stoly a podobně. U jiných lidí se strach, či dokonce fobie vyskytuje při vstupu na palubu. Kromě samotného strachu z létání totiž také někteří lidé mohou být klaustrofobní, což by se projevovalo ve zvýšeném srdečním tepu a pocení. Je otázkou, co ve vás vlastně strach projevuje – pokud to ale jsou spíše stísněné prostory letadla než samotný let, může být problém právě zde.

Někdy také postačí kratší rozhovor se stewardem či pilotem, kteří vás uklidní o naprosté bezpečnosti letounu, vy se pak budete cítit uvolněněji na let snadno zapomenete. Během letu zkuste usnout, přečkáte tak nepříjemné turbulence a dlouho cestu.

Článek Fobie z létání – jak se ji zbavit? byl publikován 3. července 2012 v 23.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...