Nejrychlejší letadlo světa – co takhle se proletět?

Tagy:  nejrychlejší letadlo, letoun, létání, letecká společnost

Sponzorované odkazy:

Nejrychlejší letadlo světa – co takhle se proletět?

Letecká přeprava do zahraničí a zaoceánských destinací je dnes již pro většinu z nás samozřejmostí, dopravit se taxi službou nebo městskou hromadnou dopravou na letiště, nechat se odbavit, počkat na letoun a za několik hodin přivítat exotické počasí jiné destinace, to je letecká přeprava. Ale máte vůbec ponětí s jakými letouny se vznesete do oblak? Obvykle letecké společnosti řeší bezpečí vašeho letu, což není po teroristických útocích nic zvláštního, ale zamysleli jste se někdy, jak moc je rychlost letouny ve vaší přepravě důležitá? Seznamte se proto s nejrychlejším civilním letadlem na světě, které je schopno letět téměř rychlostí zvuku.

Nejrychlejší letadlo na světě, autor: carlsontNejrychlejší letadlo na světě, autor: carlsont

Americký proudový letoun Cessna Citation X je, jak již bylo řečeno, nejrychlejším civilním osobním letadlem na světě. Svou rychlostí 1126 km/h je schopno dosáhnout takřka rychlosti zvuku, což si ani nedovedeme představit. Letoun představila prestižní letecká společnost Cessna, která se pyšní svým založením již roku 1927. Dnes vlastní desítky tisíc zkušenných zaměstnanců, kteří díky dokonalé spolupráci vymysleli onen nejrychlejší model. Společnost si odjakživa klade velice vysoké nároky, možná právě proto je jednou z nejúspěšnějších leteckých firem vůbec. Její filosofie je jednoduchá – spolehlivost, rychlost, bezpečnost a také komfort.

Zpočátku sloužil nový model Cessna Citation X pouze k osobním účelům a jeho prvním majitelem se stal světově proslulý golfista Arnold Palmer, který jue mimo jiné dlouholetým zákazníkem společnosti Cessna. Muž byl ohromen kombinací luxusního stylu a bezpečného a rychlého letu zároveň. Hned během prvního letu překonal letoun rychlostní rekord, díky kterému se zároveň stal nejvíce aerodynamickým výrobkem na světě.

Co se vzhledu týče, milovníci designu budou jenom vzdychat nad dokonalostí interiéru. Paluba pro piloty již není studeným, nevzhledným kokpitem a sedačky jsou vybaveny tak, aby pilot za celý let nemohl jedinkrát říci, že jej trápí bolest zad. Paluba je jedním velkým designovým výstřelkem, pro který se vyplatí let absolvovat. Možná vás bude dokonce mrzet, že let z New Yorku do Los Angeles trvá pouhé 4 hodiny, neboť paluba letounu je pohodlnější než váš vlastní obývací pokoj.

Letadlo se pyšní překrásným designem, autor: 8020 CommunicationsLetadlo se pyšní překrásným designem, autor: 8020 Communications

Článek Nejrychlejší letadlo světa – co takhle se proletět? byl publikován 3. září 2012 v 23.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...