Zavazadla do letadla – odbavená a kabinová zavazadla

Tagy:  kufr, příruční zavazadlo, kabinové zavazadlo, odbavené zavazadlo, zavazadla, batohy, tekutiny, Free baggage

Sponzorované odkazy:

Zavazadla do letadla – odbavená a kabinová zavazadla

Víte, jak se liší příruční a odbavená zavazadla? Znáte bezpečnostní opatření pro příruční zavazadla? Pojďme se společně seznámit se zavazadly v letecké dopravě.

Cestování letadlem

Jsou známy dva druhy zavazadel, a to kabinová neboli příruční a odbavená zavazadla. Jejich přeprava na palubě letadla na rozdíl od přepravy v jiných dopravních prostředcích má mnohem přísnější předpisy, které je nutno dodržovat. Musíme si uvědomit, že oproti dopravním prostředkům typu osobních automobilů, vlaků, autobusů apod., jsou letadla výrazně omezená maximální hmotností (myslí se tím vzletová a přistávací hmotnost). Každá letecká společnost má své požadavky, kritéria a předpisy, co se týče přepravy zavazadel. Většinou jsou tyto pravidla u různých dopravců velmi podobná.

Příruční zavazadla, autor: Brian McdermottPříruční zavazadla, autor: Brian Mcdermott

Free baggage

Zavazadla, která si s sebou vezeme se dělí na čtyři základní skupiny.
Tzv. Free baggage, neboli předměty, které se nemusí vážit. Tyto zavazadla si každý z nás sám přepravuje a sám si za ně i ručí v případě poškození či ztráty. Jedná se o zavazadla typu – oblečení, přikrývka, dámské kabelky, fotoaparát v brašničce, jídlo pro dítě po dobu letu, složený invalidní vozík, golfové hole pro děti apod.

Kabinové zavazadlo

Druhá skupina zavazadel je tzv. nezapsaná zavazadla. Jedná se o podobný druh zavazadel jako v první kategorii. Opět si za ně ručí cestující sám, avšak už se na ně vztahují rozměrové a hmotností limity. Cestující si obvykle mohou vzít na palubu zavazadlo o rozměrech 55 × 45 × 25 cm a hmotnosti cca 5 kg. Samozřejmě tyto rozměry a váha se může u různých leteckých společností lišit. Toto zavazadlo prochází kontrolou – rentgenem, kde pracovníci letiště zkontrolují jeho obsah. Mějte na paměti, že kovové a ostré předměty raději nechávejte doma. Může se jednat o potenciální zbraň či nebezpečný předmět. Pokud si do zavazadla berete i tekutiny, rtěnky, řasenky, holící pěny, zubní pastu, gel na vlasy, apod., zabalte jej do průsvitného plastikového sáčku o rozměru 20 × 20 cm. Každý cestující může mít pouze jeden tento sáček. A ještě myslete na to, že celkový objem tekutiny nesmí přesáhnout 100 ml.

Kufry

Třetí skupinu tvoří tzv. zapsaná zavazadla. Jedná se hlavně o naše kufry, velké batohy … zkrátka všechny zavazadla, která si sebou nebereme na palubu letadla. Tyto kufry a objemné batohy podléhají kontrole a vážení. Při odbavení dostane každé zavazadlo svůj kód a dále se o něj nestaráme. Je přepravováno v zavazadlovém prostoru letadla a po dobu letu k nikdo z cestujících nemá přístup.
Zavazadla podléhají přísným pravidlům co se rozměrů a váhy týče. Pokud jejich limit přesáhnete, jejich nadměrná hmotnost je zpoplatněna. V kufrech je zakázáno vozit např. křehké předměty, zbraně, potraviny, cenné papíry, peníze apod.

Jako poslední skupinu tvoří tzv. nedoprovázená zavazadla. Tato zavazadla se nás víceméně netýkají. Tyto zavazadla jsou posílána formou nákladu jiným letadlem.

Článek Zavazadla do letadla – odbavená a kabinová zavazadla byl publikován 14. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Létání. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...