Co si nezapomenout sbalit na exotickou dovolenou?

Tagy:  exotická dovolená, pobyt, zájezd, oblečení, obuv, kosmetika, zavazadla, vybavení

Sponzorované odkazy:

Co si nezapomenout sbalit na exotickou dovolenou?

Ve většině Středomořských oblastech jako je Itálie nebo Francie je již touto dobou poměrně zima. Pakliže milujete opravdové a nefalšované léto, koupání se v teplém moři a opalování, v Evropě i tohoto luxusu v říjnu příliš neužijete a pokud ano, rozhodně nelze hovořit o tropických teplotách. Kde vám ale naopak bude krásně po celý rok, jsou exotické oblasti, jež překypují tropickým podnebím, ať už se rozhodnete cestovat v květnu, říjnu nebo třeba koncem zimy. Co si ale na takovou exotickou dovolenou zabalit, aby vám nic nechybělo?

V tomto případě hodně záleží na tom, do jakých končin se hodláte vypravit, neboť není exotika jako exotika. Zatímco například v Thajsku najdete moderní nákupní centra, kde lze prakticky všechno koupit, na ostrovech Indonésie je to trochu horší.

Jaké vzít oblečení?

Do exotických zemí si rozhodně vezměte oblečení dle libosti jako jsou plavky, kraťasy, tílka a šaty. Navíc si ale přibalte i teplejší mikinu a delší kalhoty, pravděpodobně nepohrdnete ani uzavřenou obuví. A důvod? V některých zemí jsou noční teploty velmi nízké, a to i za předpokladu, že je pře den horko. Například v Chile nebo Peru se přes den budete potit, kdežto večer naopak mrznout. Na tyto protiklady proto vždy myslete a raději si předem danou oblast a její podnebný pás pořádně nastudujte.

Dalším důvodem, proč i přibalit i teplejší oděv a obuv jsou výlety. Na pláži je samozřejmě horko, nicméně v tropických pralesích a nebo výše v horách, je někdy poměrně chladno. Počítejte také s případnými přeháňkami nebo dokonce několikadenními lijáky, pro které se vyplatí vzít pláštěnku, nepromokavou obuv, klidně holiny a několik párů ponožek do zásoby. Nikdy nevíte, kdy e vám ty aktuální promočí.

Co si vzít na exotickou dovolenou?, autor: janderkCo si vzít na exotickou dovolenou?, autor: janderk

Jakou vzít kosmetiku?

Zda si vezmete líčení či nikoli je zcela na vás, do toho vám nikdo mluvit nebude, nicméně na trhu je nespočet přípravků, které vám mohou opravdu pomoci. Jedním z nich je například opalovací krém, a to jak na tělo, tak na obličej. Tělo potírejte ideálně faktorem 30, později 20. Nemusíte mít strach, že byste se neopálili, ale prevence je základ a rakovina kůže velmi nebezpečnou nemocí. Na obličej si pak pořiďte velmi kvalitní krém s UV faktorem 50. Pakliže trpíte na pigmentové skvrny, buďte raději ve stínu, obličeji vaše opatrnost prospěje.

Na co rovněž nesmíte zapomenout, jsou kvalitní repelenty nejenom proti komárům, ale proti hmyzu celkově. Ten je v exotických oblastech agresivní a vzhledem k tomu, že má jinou povahu, než hmyz český, mohli byste utrpět nepříjemnou alergickou reakci. Gel na zklidnění podráždění proto také není k zahození a jeho koupi určitě zvažte.

Co dalšího se bude hodit?

Co se v exotických končinách bude jistě také hodit, je moskytiéra, neboť nikdy nevíte, kde budete zrovna spát, přibalte si rovněž také náplasti polštářky, gázu, obvaz, obinadlo, kysličník nebo jinou dezinfekci a také základní léky jako je kinedryl, paralen, pastylky proti bolesti v krku a podobně.

Přibalte si vhodnou kosmetiku, autor: garnierPřibalte si vhodnou kosmetiku, autor: garnier

Článek Co si nezapomenout sbalit na exotickou dovolenou? byl publikován 30. září 2014 v 18.00 v rubrice Létání. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...