Duty free shopy na letištích

Tagy:  duty free shopy, duty free, letiště

Sponzorované odkazy:

Duty free shopy na letištích

Co jsou to duty free shopy?

Duty free shopy jsou obchody, kde můžete nakupovat zboží oproštěné od daní či jiných poplatků. Předpokládá se totiž, že zboží bude cestujícími odvezeno do jiných zemí. Některé země však ukládají daňovou povinnost na zboží do nich dovezené, i když bylo koupeno v duty free shopu. Často se tak stává také při překročení množstevních limitů pro dovezené zboží. Duty free shopy jsou většinou na letištích a v přístavech, tedy v mezinárodních zónách. Řadí se k nim ale i palubní prodej, např, v letadlech. Ne vždy najdeme bezcelní zónu na silnicích nebo železnicích, i když např. v USA a Kanadě to zvykem bývá. Prodej cestujícím, kteří bydlí v EU a cestují do její jiné země, je pro tyto osoby zdaněn dle platných zákonů. Bez daní a poplatků nakupují ti občané EU, či jiných zemí, kteří letí mimo EU, výjimku tvoří Alandy a Kanárské ostrovy, které jsou sice v EU, ale neplatí pro ně jednotný celní sazebník, proto je možné zde nakupovat bezcelně i pokud cestujeme v rámci EU.

Práva a povinnosti

Jakýkoliv pasažér s trvalým bydlištěm mimo EU VAT (prostor v EU se stejnou DPH), je oprávněn nakupovat v obchodech v EU bez placení DPH. Přesněji řečeno nakoupí zboží zatížené daní, avšak po jeho exportu mimo toto daňové pásmo může zažádat o její navrácení. Musí ale splnit následující podmínky:

  • trvalé bydliště mimo EU
  • pobyt v EU max. 6 měsíců
  • zboží prodané do zahraničí musí být nakoupeno max. 3 měsíce před tímto exportem
  • má doklady o koupi zboží v obchodech
  • předloží tyto doklady k orazítkování příslušnému úřadu, a to ve chvíli kdy z EU odjíždí

Vrácení daní lze však provést pouze v případě, že je zboží určeno pro osobní potřebu kupujícího. Potřebné formuláře a účtenky se posílají zpět k maloobchodníkovi, a ten vrací daně. Ve většině případů však není nutné danit malé nákupy cestujícím z nečlenských stá­tů.

Duty free shop, autor: CoolcaesarDuty free shop, autor: Coolcaesar

Kde všude můžeme nakupovat bez cel?

Duty free shopy ale nenajdeme jen na letištích nebo v přístavech. Např. v Japonsku může cestující nakupovat zboží bez daně, pokud v zemi pobývá méně než šest měsíců. Takto nakupovat lze například v Tokyu v nákupní čtvrti zaměřené na elektroniku – Akihabaře. Duty free shopy najdeme také na Filipínách, v Thajsku a v Austrálii.

Pozor na alkohol!

Pozor si však dávejte, pokud nakupujete např. alkohol na letišti, kde jen přestupujete. Před letem a nebo po příletu do cílové destinace by Vám jej mohla ochranka zabavit, jelikož nejspíše bude překračovat povolené množství tekutiny v jedné nádobě. To neplatí, pokud cestujete uvnitř EU nebo do Chorvatska či Singapuru v rámci jednoho dne, alkohol máte v samostatné tašce a máte doklad o jeho koupi.

Článek Duty free shopy na letištích byl publikován 17. srpna 2011 v 00.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...