Letiště ve vašich rukou aneb obecné informace o letištích

Tagy:  letiště, kontroly, check in, odbavení, pasová kontrola, terminály, mezinárodní letiště, duty free

Sponzorované odkazy:

Letiště ve vašich rukou aneb obecné informace o letištích

Cestujete pravidelně? Využíváte letecké společnosti pouze na letní či zimní dovolenou? Ještě jste nikdy neletěli a teprve se chystáte?

Letiště

Obecně se dá říci, že letiště je vlastně shluk několika budov, parkovišť, terminálů, hal, obchodů, kaváren, přistávacích a odletových drah apod.
Na letiště se můžete dostat nejen osobním automobilem, ale také např. hromadnou dopravou. Doporučuje se, dostavit se na letiště cca 2 hodiny před vaším letem. V této době budete procházet různými kontroly a odbavením.

Mezinárodní letiště

Mezinárodní letiště je určeno pro mezinárodní ale i vnitrostátní lety. Jedná se o pravidelný ale i nepravidelný letecký provoz.

Terminály

Každé letiště má několik terminálů, které slouží k odbavení letů. Např. na lety v rámci Schengenského prostoru, soukromé lety, vnitrostátní lety, mezinárodní atd. Pražské letiště má celkem tři terminály. Tzv. terminál 3 (T3) slouží k privátním a VIP letům, pro oficiální návštěvy státu a charterové lety. Terminál číslo 1 (T1) je určen mezikontinentálním letům a terminál číslo 2 (T2) je vyhrazen pro lety ze států EU.

autor: U-g-g-B-o-yautor: U-g-g-B-o-y

Odbavení – Check-in

Po příjezdu na letiště je nutné nechat si odbavit vaše zavazadla a projít bezpečnostní kontrolou. Odbavení, neboli check-in je krokem číslo jedna. Nejprve si musíte najít číslo odbavovací přepážky. Toto číslo naleznete na velkých monitorech v odletových halách, podle vašeho čísla letu. Navíc příslušné odbavovací přepážky jsou označeny logem vaší letecké společnosti, se kterou cestujete.
Při odbavení musíte předložit platný průkaz totožnosti (pas, občanský průkaz), letenku nebo číslo rezervace v případě, že máte elektronickou letenku. Jestliže letíte do míst, kde je vyžadováno vízum, je nutné jej také předložit.
Při odbavení vám zváží zavazadla a dále se o ně nestaráte, zůstane vám pouze tzv. kabinové neboli příruční zavazadlo. Dále vám vydají letenku (palubní vstupenku) a zavazadlový lístek.

Odbavení, check-in, autor: jeremyfooOdbavení, check-in, autor: jeremyfoo

Pasová a bezpečností kontrola

K tomu, aby jste mohl dojít přímo k vašemu letadlu, musíte po odbavení projít ještě tzv. pasovou a bezpečnostní kontrolou. Po předložení a zkontrolování pasu a letenky vás zaměstnanci letiště propustí do tzv. bezcelní zóny letiště. V těchto prostorách si můžete zakoupit zboží za cenu bez DPH.
Úplně poslední kontrola, která vás čeká, před vstupem do letadla, je bezpečnostní kontrola. Jedná se o prohlídku nejen vašich příručních zavazadel, ale i vás samotných. Při těchto kontrolách se vás letištní personál může zeptat, kam letíte, za jakým účelem a co všechno převážíte. Kovové předměty jako jsou pásky, klíče, telefon, notebook apod. se odkládá do boxů na běžící pás, a následně prochází rentgenem. Neděste se toho, bezpečnostní kontroly jsou převážně z důvodu vaší bezpečnosti.

Americký pas, autor: swimparallelAmerický pas, autor: swimparallel

Článek Letiště ve vašich rukou aneb obecné informace o letištích byl publikován 21. října 2010 v 12.30 v rubrice Letiště. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...