Letiště Ostrava-Mošnov mezinárodní letiště Leoše Janáčka Ostrava

Tagy:  letiště, mezinárodní letiště, Ostrava, Letiště Ostrava-Mošnov, letiště Leoše Janáčka Ostrava

Sponzorované odkazy:

Letiště Ostrava-Mošnov mezinárodní letiště Leoše Janáčka Ostrava

Další letiště, o kterém stojí za to napsat pár řádek je mezinárodní letiště Leoše Janáčka – Letiště Ostrava – Mošnov.

ČSA airlines, autor: Ingy The WingyČSA airlines, autor: Ingy The Wingy

Historie letiště

Historie mezinárodního letiště sahá do prvního desetiletí minulého století. V této době ( v letech 1909 až 1914) žili v obci Harty dva bratři, kteří prováděly na letišti různé pokusy. Jednalo se o regionální letecké průkopníky. Během první světové války se letiště „pozastavilo“ a dalšímu pokračování se dostalo opět po válce. Bratři Surovcové se opět vrátili ke své práci a začali s civilním létáním. K letům používali hlavně letoun, který zakoupili z válečných přebytků. Bohužel jejich letecké podnikání z důvodu nedostatku financí brzy krachlo.
Letiště Ostrava využila jako prvně k leteckému provozu německá společnost Luftwaffe. V roce 1945 využívala letiště československá smíšená letecká divize. O pár let později následoval „klid“ – místo a půda, kde stávalo „letiště“, byla vrácena původnímu účelu, tj. na zemědělskou výrobu.
Novodobá historie začala až v roce 1956, kdy se započaly stavby současného letiště Ostrava – Mošnov. Toto letiště bylo oficiálně zahájeno 16. 10. 1959. Letiště bylo využíváno nejen na cestovní lety, ale také na vojenské účely. Teprve v roce 1993 došlo k ukončení vojenského využívání letiště.
Dnešní mezinárodní letiště patří pod křídla společnosti Letiště Ostrava, a.s.. Jedná se o rozlehlé letiště, kde denně přistává a vzlétá stovky letadel z celého světa.

Austrian airlines, autor: FaceMePLSAustrian airlines, autor: FaceMePLS

Mezinárodní letiště

Když se řekne letiště a Česká republika, každému se bezesporu vybaví Letiště Ruzyně. Ovšem pozor, letiště v Ostravě nepatří zrovna mezi drobná letiště. Minulý rok odbavilo více než 400 tisíc cestujících, a to není málo. Na letišti Mošnov se můžete setkat se společnosti jako Smart Wings, Delta Airlines, Austrian Airlines, Air France, ČSA atd.
Navíc, kdo rád cestuje do Rakouska, může využít pravidelnou linku z Prahy do Vídně.

Delta airlines, autor: Andrei DimofteDelta airlines, autor: Andrei Dimofte

Doprava na letiště a parkování

Na letiště se snadno dostanete osobním automobilem a nebo zdarma autobusem, který neustále krouží mezi železniční stanicí Studénka a letištěm. Abyste mohli jet tímto autobusem zdarma, musíte řidiči ukázat platnou letenku.
Jestliže jedete z vlakového nádraží, stačí pouze nastoupit na tramvaj číslo 1, na konečné stanici přestoupit na autobus číslo 33, který vás bez dalšího přestupování zaveze až na letiště.
A jak je to s parkováním na letišti? Co víc dodat, než to, že na letišti je parkování zdarma!

Obecné informace

Mezinárodní letiště Ostrava Mošnov se nachází cca 20 km od hlavního nádraží v Ostravě. Má pouze 1 terminál a 1 vzletovou a přistávací dráhu, která je cca 3500 m dlouhá.
Letiště je moderní a odletová hala je postavena v urbanisticko-architektonicém řešení. Střecha odletové haly připomíná křídla. Hlavním prostorem je velká odbavovací hala, která je komunikačně propojena s prostory terminálu, prostory pro cestující po odbavení a místo pro třídění zavazadel. Dále je doplněna o restaurace, obchody a provozním zázemím.

Článek Letiště Ostrava-Mošnov mezinárodní letiště Leoše Janáčka Ostrava byl publikován 29. října 2010 v 13.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (11).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...