Letiště Praha Ruzyně

Tagy:  letiště, Praha, terminál, Schengen, duty free, Ruzyně, odbavení, terminál 1, terminál 2

Sponzorované odkazy:

Letiště Praha Ruzyně

Letiště Praha Ruzyně oslavilo své kulaté narozeniny – 70. let. Jako úplně první letadlo přistálo v dubnu roku 1973 Douglas DC-2. Toto letiště, které se nachází v našem hlavním městě, denně odbaví tisíce turistů.

Letiště Praha Ruzyně, autor: grahamc99Letiště Praha Ruzyně, autor: grahamc99

Letiště včera a dnes

Ve svých počátcích bylo na letišti odbaveno cca třináct tisíc cestujících za rok. V dnešní době je tomu zcela úplně jinak. V roce 2009 bylo odbaveno více než deset milionů turistů, a to není zrovna málo.
Letiště za svou kariéru podlehlo několika úprav a přestav. Je moderně upraveno nejen z venku, ale také uvnitř. Poslední významnou dostavbou letiště bylo vybudování druhého velice moderního a prostorného terminálu. Tento terminál slouží hlavně k odbavení letů v rámci schengenského prostoru. Tím umožňuje snadnou a přehlednou orientaci pro cestující, kteří cestují v rámci Schengenu. Navíc se díky své prostorovosti na tomto terminálu natáčí např. Miss, zábavné pořady a různé výstavy.
V současné době se na letišti připravuje výstavba nové dráhy. Tato paralelní dráha by měla nahradit dlouhodobě nevyužívanou dráhu, která doposud sloužila k parkování letadel.

Terminál 1, autor: Jorge-11Terminál 1, autor: Jorge-11

Jak se dostat na letiště?

Nevíte, jak se dopravit a dostat na letiště? Pokud vám čas dovolí, můžete se podívat na webové stránky letiště, kde jsou uvedeny různé způsoby, jak se dopravit na letiště.
Nejsnazší cesta je samozřejmě osobním automobilem, ať už vašim nebo taxi službou. Taxi z centra na letiště stojí okolo 500 Kč. Pokud dáváte přednost hromadné dopravě, na letiště jezdí např. autobusy číslo 100 a 119 ze stanic metra Dejvická nebo Zličín. Tato cesta vám zabere cca 20 minut.

ČSA, autor: Ingy The WingyČSA, autor: Ingy The Wingy

Kdy se dostat na letiště?

Na letiště se zpravidla přijíždí cca 2 hod předem. Proč? Většina dopravců doporučuje odbavit se s tímto časovým předstihem. Nikdy nevíte, kolik bude na letišti lidí nebo co vás zdrží. Pokud se nestihnete odbavit do 40ti minut před vaším letem, nemusí vám být vydána letenka. Vždy si raději nechávejte časovou rezervu. Cestujte v klidu a bez stresu.
Po příjezdu na letiště doporučuji zabalit vaše zavazadlo do folie. Tato folie má své kladné stránky – ochrání vaše zavazadlo před poškozením během manipulace, a pokud se vám rozbije zip či jiné zapínání, váš obsah se nevysype na zem. Cena této folie je momentálně 75 Kč

Nákupy na letišti

Aby se cestující cítili pohodlně, na letišti mohou nakupovat celkem v 85 obchodech. Zakoupit si můžete nejen jídlo, pití a suvenýry, ale také značkové oblečení, parfémy, alkohol, bižuterii, hodinky a mnoho dalších. V terminálu 1 a 2 se nacházejí obchody travel value a duty free, které nabízí také bohatý výběr alkoholických a nealkoholických nápojů, sladkosti a kosmetiku.

Článek Letiště Praha Ruzyně byl publikován 8. října 2010 v 22.15 v rubrice Letiště. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...