Ultralehká letadla v kostce

Tagy:  ultralehká letadla, létání, letadlo, cestování, pravidla

Sponzorované odkazy:

Ultralehká letadla v kostce

Létání jako takové se stalo běžnou součástí života a zároveň nejrychlejším a nejpraktičtějším transportem. Pokud se chcete podívat do zahraničí, aniž byste strávili hodiny nebo dny v automobile či autobuse, letadlo je zkrátka tou nejvhodnější variantou. Ne každý létání miluje, někdo dokonce trpí nezvladatelnými fobie, jež let značně komplikují. Na druhé straně ale existují jedinci, kteří tomuto koníčku bezhlavě propadli a kdyby mohli, užívali by si pobyt ve vzduchu podstatně častěji. Pokud i vy patříte k těm, které létání oslovilo a rádi byste vyzkoušeli něco nového, určitě vás budou zajímat ultralehká letadla…

Co to jsou ultralehká letadla?

Ultralehké letadlo je dopravní prostředek s omezenou maximální vzletovou hmotností pro pouze dvě osoby. Nejrůznější definice a požadavky těchto typů letadel se liší, ale všechny stroje musí splňovat přísná kritéria, bez kterých nemohou nejenom opustit zem, ale také vycestovat za hranice.

Mezi země s nejpřísnějšími pravidly patří Velká Británie, Švédsko a Německo. Kde jsou pravidla volnější je překvapivě Francie a zcela očekávaně USA, kde jsou zákony natolik benevolentní, že menší letadlo může vlastnit takřka každý. A proč jsou tyto rozdíly mezi předpisy tolik klíčové? Důležité jsou především z hlediska obchodů, neboť na základě jistých norem jsou zkrátka některé letouny téměř neprodejné a na naší půdě nepoužitelné. Maximální hmotnost ultralehkého letadla v České republice je 450 kilogramů.

Ultralehká tetadla mají přísná pravidla, autor: gvgoebelUltralehká tetadla mají přísná pravidla, autor: gvgoebel

Ultralighty a svět

Ve světě se ultralehká letadla těší ohromné oblibě a ve spoustě zemích tvoří nedílnou součást letecké flotily. Ovšem ani zde naše republika nezahálí, přesto jakou jsme malou a pro mnohé nenápadnou zemí, vlastníme jedny z nejlepších letounů a především piloty s výbornými znalostmi a zkušennostmi, které je mnohdy přivedly do jiných končin za rozvinutím pilotní kariéry.

Vybavení letadel

Jak již bylo zmíněno, Češi se za svá ultralehká letadla rozhodně nemusí stydět, ba naopak, letouny jsou vybaveny tou nejmodernější a nejexkluzivnější avionikou, která snadno konkuruje běžným dopravním letadlům. Na přístrojové desce najdete nejenom klasické budíky, ale také moderní obrazovky usnadňující manipulaci s přístrojem i samotný let. Zatahovací podvozek, záchranný padákový systém a v neposlední řadě autopilot se rovněž stávají automatickou výbavou každého, modernějšího ultralehkého letadla.

Proleťte se a zažijte něco nevídaného, autor: Armchair AviatorProleťte se a zažijte něco nevídaného, autor: Armchair Aviator

Článek Ultralehká letadla v kostce byl publikován 18. února 2013 v 17.00 v rubrice Letadla. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...