Co s sebou do letadla a co nikoli?

Tagy:  letadlo, letiště, letištní kontroly, paluba letadla, kokpit

Sponzorované odkazy:

Co s sebou do letadla a co nikoli?

Čeká vás dlouhý let do neznáma a vy přemýšlíte, čím si zpříjemnit cestu a jestli si s sebou vůbec můžete zabalit vaše oblíbené pochutiny, pití a knihu? Zde máte rady a tipy, co si na palubu letadla s klidem přinést a co raději nechejte doma nebo v kufru zavazadla.

Každé letiště a každá letecká společnost má trochu jiné podmínky toho, co si cestující nesmí a smí vzít do letadla. Proto před balením kufrů rozhodně navštivte stránky společnosti, se kterou letíte a přečtěte si bezpečnostní pravidla. Pokud letíte na zájezd s cestovní kanceláří, informace by vám měla poskytnout i ona. Předpisy pro leteckou dopravu se neustále zpřísňují zejména kvůli bezpečnosti. Tento trend zatím nevypadá, že by se někdy v blízké době obrátil.

Co nechat doma

Do kokpitu letadla si určitě přibalte tekutiny, avšak pouze o sto mililitrech a ve speciálním mikrotenovém sáčku. Avšak co si zaručeně nesmíte vzít jsou ostré předměty a bezpochyby střelné zbraně. Také pak krémy, pleťová mléka a oleje, perfémy, gely, šampóny a kondicionéry na vlasynádoby pod tlakem včetně pěny na holení, pěnových tužidel, dalších pěnových přípravků a deodorantů a zubní pasty. Berte tyto informace jako stěžejní, klidně se vám může stát, že o věci přijdete.

Letištní kontroly jsou přísné, autor: saparriLetištní kontroly jsou přísné, autor: saparri

Co so vzít můžete

V příručním zavazadle, které si s sebou budete brát do letadla, můžete mít věci potřebné ze zdravotních důvodů, jako jsou léky nebo kojenecká strava. Léky mějte pro jistotu v originálním balení. Kromě toho si samozřejmě s sebou do letadla můžete vzít knížku, která vám zpříjemní let. Povolena je i elektronika, jako je mobilní telefon nebo mp3 přehrávač – ovšem pozor, jejich používání je dovoleno až poté, co letadlo nabere potřebnou výšku. Ale o tom vás bude informovat kapitán letadla.

Poslouchejte kontroly

Rozhodně s pracovníky nezkoušejte smlouvat! Bohužel většinou tyto věci musíte bez milosti vyhodit, často se tak vyhazují i poměrně drahé věci – kapesní nože, nůžky či parfémy. Jedinou vaši záchranou může být vrátit se zpět do haly letiště a předmět předat příbuzným, pokud vás například odváželi na letiště nebo najít pobočku pošty a nechat si předmět zaslat domů.

Než přijedete na letiště, přečtěte si pokyny, autor: steven mchanaganNež přijedete na letiště, přečtěte si pokyny, autor: steven mchanagan

Článek Co s sebou do letadla a co nikoli? byl publikován 11. července 2012 v 21.00 v rubrice Létání. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...