Letištní poplatky aneb daně a taxy

Tagy:  letištní poplatky, daně, letenky, letenka, taxy, cena

Sponzorované odkazy:

Letištní poplatky aneb daně a taxy

Každá letenka něco stojí. Víte ovšem, co všechno cena letenky zahrnuje? Ke každé ceně letenky patří tzv. letištní poplatky. Někdy se tato částka může dostat až na cenu vyšší než kolik stojí samotná letenka. Seznamme se s letištními poplatky a s tím, jak se vypočítávají.

autor: AMagillautor: AMagill

Letištní poplatek – daň

Není tomu tak dávno, kdy se k ceně letenky připočítával pouze jeden jediný poplatek – daň. Tuto daň musela každá letecká společnost odvést státu. V dnešní době jsou ceny letenky a ceny daní uváděny zvlášť. Proč? Z jednoho prostého důvodu. Výše daní jsou značně pohyblivé a liší se nejen v různých zemích, ale také v různých leteckých společností. Z tohoto důvodu vznikla cenová politika aerolinií. Většinou se vám povede najít opravdu levnou letenku, téměř za „směšnou“ cenu, ale dejte si pozor, určitě se jedná o letenku, kde ještě nejsou započteny letištní poplatky a taxy.

Letištní poplatky – taxy

Poplatky a taxy, které platíte již při rezervaci letenky, jsou většinou částky účtované správou letišť. Tyto poplatky v sobě nesou poskytované služby jako např. poplatky za terminál, bezpečnostní poplatky, servisní poplatky apod. Většinou se jedná o poměrně stabilní poplatky.
Ale aby to nebylo tak jednoduché, jak se může zdát, letecké společnosti si k výše zmíněným poplatkům a taxám často připočítávají poplatky vlastní! Ty se samozřejmě značně liší u různých společností. Většinou se jedná o příplatky za palivo, krizové příplatky a další. V současné době nám letecké společnosti uvádí na svých stránkách konečné ceny letenek. Dávejte si pozor, aby se vaše letenka neustále nenavyšovala. Raději si důkladně přečtěte rezervační stránky dané společnosti a ujistěte se, že nebudete muset zaplatit další poplatky.
Cena letenky někdy stoupne pouze o stovky korun, ale v některých případech dokonce i o několik tisícovek výše!

autor: mroachautor: mroach

Extra poplatky

Další používané poplatky jsou např. přistávací poplatky, světlo-technické poplatky, noční poplatky, hangárovací poplatky a již zmíněné manipulační poplatky.

Slovo závěrem

Většina cestujících dává bezpochyby přednost levnějším letenkám. Dávejte si ovšem pozor, než si letenku zakoupíte. Předem si ověřte, co cena letenky zahrnuje a za co si musíte připlatit.
Většinou platí, že méně vytížena letiště účtují leteckým společnostem nižší letištní taxy. Výše taxy v centru města bude vyšší než výše letištního poplatku na okraji města.
Vaší letenku si řádně prostudujte a překontrolujte, za co vlastně platíte peníze.

Článek Letištní poplatky aneb daně a taxy byl publikován 16. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...