Kolik si účtují aerolinky za dodatečné poplatky?

Tagy:  letenky, levné letenky, nízkoákladová doprava, nízkonákladové letenky, poplatky, skryté poplatky, cestování

Sponzorované odkazy:

Kolik si účtují aerolinky za dodatečné poplatky?

Letenka za 599 korun. Nabídka zní skvěle, ba dokonce dokonale a kdo by ji mohl odolat. Říkáte si, že se za takto podezřele nízkou cenou, musí schovávat nějaké ,,ale". Pak máte pravdu. Letenka sama o sobě sice bude laciná, nicméně s dalšími skrytými poplatky, se vlastně dostanete, na zcela běžnou cenu.Jak tedy odhalit skutečě laciné letenky a nepořizovat si schované služby, o které vůbec nestojíte?

Trik nízkonákladové dopravy

A právě v tom tkví kouzlo nízkonákladové dopravy, která sice slibuje nejlacinější letenky na trhu, ale spolu s nimi nabízí i takzvané skryté poplatky, které si buď můžete anebo nemusíte připlatit. Problem ale spočívá v jejich rafinované schovanosti. Při pořizování letenky v malé, mnohdy nejasném a nečitelném, textu pod čarou uvádějí, že poplatky činí určitou částku, kterou zaplatíte, pokud s podmínkami souhlasíte. Neznalý turista podepíše nebo odsouhlasí koupi a nestačí se divit. Přitom by pomohlo, jen pořádně číst.

K typický skrytým poplatkům tak patří odbavení zavazadel na letišti nebo třeba výběr sedadla. Taková služba může stát okolo 800 korun a když je všechny nasčítáte, letenka už nebude stát 599 korun, jako bylo slibováno, ale třeba 3000.

Proč tomu tak?

Důvod skrytých poplatků je jednoduchý. Z něčeho nízkonákladové letecké společnosti, prostě žít musí. Extrémně levné letenky jim pokryjí náklady a na čem si takzvaně, namastí kapsu, jsou právě ony schované poplatky a zpoplatněné služby. Dobrý obchodník je zkrátka dobrý obchodník a vám nezbude, než začít pořádně studovat smlouvy a kupní podmínky.

Cestujte bez skrytých poplatků, autor: portugalskowebCestujte bez skrytých poplatků, autor: portugalskoweb

Pozor na pojištění!

Častým kamenem úrazu bývá skryté pojištění, které se buď tváří jako služba zdarma nebo online či je nenápadně schováno tam, kde byste jej vůbec nečekali. Například nízkonákladový letecký dopravce Ryanair, nabízí pojištění v abecední seznamu zemí, do kterých můžete letět. Neznalý člověk si tak opět připlatí službu, která je mu k ničemu. A takovýchto chytáků je v nabídkách nespočet. Proto je dobré si stránky dané firmy nejprve pořádně projít, seznámit se s nabídkou a kompletními službami a následně můžete nakupovat.

Zpoplatněné příruční zavazadlo

Společnost Wizzair, jež se rovněž specializuje na nízkonákladovou dopravu, přišlo s novinkou, která zahrnuje zpoplatnění příručního zavazadla. Vy si respektive zavazadlo vzít můžete, ale o podstatně menších rozměrech, než tomu bylo doposud. Opět zde platí pravidlo – číst, číst a číst!

Vyplatí se letenky vůbec?

Ano, rozhodně! Nízkonákladové letenky se stále vyplatí a je jenom na vás, do jaké míry se v nich budete orientovat. Pokud se nenecháte napálit a chytře se vyhnete skrytým poplatků, můžete cestovat napříč Evropou doopravdy, za pár korun.

Článek Kolik si účtují aerolinky za dodatečné poplatky? byl publikován 3. července 2014 v 12.00 v rubrice Létání, Letenky a Společnosti. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...