Letiště Drážďany, další z letišť v česko-německém příhraničí

Tagy:  Drážďany, Německo, letiště, zahraniční letiště, mezinárodní lety, Lufthansa, Germanwings

Sponzorované odkazy:

Letiště Drážďany, další z letišť v česko-německém příhraničí

Drážďany jsou pro Severočechy nejen místem výhodných nákupů, ale i potenciálním počátkem jejich cest. Najdeme zde totiž jedno z dostupných východoněmeckých mezinárodních letišť.

O letišti Drážďany

Drážďanské mezinárodní letiště, tedy Dresden International od roku 2008, do té doby Flughafen Dresden leží na severu města Drážďany. Konkrétně ho najdeme v městské části Klotzsche, asi 9 kilometrů na sever od všem známého centra.

Co se týče žebříčků, v počtu odbavených cestujících se umístil na 15. místě v rámci Německa. Je tedy spíše středně velkým letištěm s pouhým jedním terminálem, které však nabízí řadu zajímavých spojů.

Dopravní obslužnost

Letiště disponuje zhruba 4300 parkovacími místy. Pro mnohé Severočechy je díky kvalitní dálnici toto letiště dostupnější než kterékoliv jiné. Cesta na německé straně až k parkovišti, tedy i k terminálu, trvá asi 45 minut.

Dobře dosažitelné je rovněž díky mnoha autobusovým linkám, které ho spojují jednak přímo s Drážďanami, tak i s letištěm Leipzig/Halle a lipským výstavištěm. Co se týče železnice, vlakové linky spojují pravidelně letiště se stanicemi Dresden-Klotzsche, Dresden-Neustadt a samozřejmě Dresdner Hauptbahnhof. Z posledního nádraží je možné využít také linek mezinárodních. Na těchto nádražích je také možno přestoupit z vlaku z České republiky a tak se pohodlně dostat na letiště i zpět.

Vytížení letiště

Počet uskutečněných letů samozřejmě stoupá, ovšem nijak závratným tempem. V současnosti se jedná o zhruba 35 tisíc letů ročně, pro srovnání v roce 1991 to bylo zhruba 25 tisíc. Maxima bylo dosaženo v roce 1995 počtem téměř 50 tisíc letů. Počet pasažérů však neustále roste, v současnosti se jedná o zhruba 1,8 milionu cestujících za rok.

Dostupné destinace

Drážďanské letiště je počátkem i cílem krátkých letů v rámci kontinentu. Nabízí se celá řada linek s celoročním provozem, letět tak můžeme například do Curychu, Moskvy či na Palmu de Mallorcu. Samozřejmě se nabízí celá řada vnitrostátních letů. Tyto linky jsou většinou realizovány německými leteckými společnostmi, dominuje Lufthansa, Germanwings či Cirrus Airlines.

Během sezóny se však nabídka destinací podstatně rozšiřuje. Přibývají tak linky do turisty vyhledávaných letovisek, zejména v Jižní Evropě a Severní Africe.

Článek Letiště Drážďany, další z letišť v česko-německém příhraničí byl publikován 1. června 2011 v 00.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...