Rezervace a platba letenek online – jak to funguje?

Tagy:  letenky, online, platba, placení, rezervace, nákup letenek

Sponzorované odkazy:

Rezervace a platba letenek online – jak to funguje?

Internet nákupy usnadňuje a zlevňuje, navíc ohromně zvyšuje dostupnost zboží a služeb. V řadě oblastí už téměř nahradil klasický způsob prodeje a samozřejmě i placení. Pro mnohé je však tento způsob nakupování stále velkou neznámou a možnost platby přes internet nebudí důvěru. Jak to tedy s placením přes internet je, máme čeho se při rezervaci letenek online obávat?

Letenky už jenom online

Spousta společností umožňuje kupování letenek už jen přes internet. K dispozici bývají ještě telefonní linky, ale ty jsou jednak drahé, často navíc vyžadují znalost cizích jazyků, pokud se jedná o zahraniční letecké společnosti. Internet je tedy skutečně snazší. Díky němu také klesla cena letenek, jsou ale zaváděny třeba i postupy, které urychlují a usnadňují cestujícím proces odbavení i nástup do letadla.

Rezervace letenky

Pokud si vybereme určitý let, přichází na řadu samotná rezervace. V praxi to znamená asi to, že dokud neproběhne platba za letenku, je naše místo „pouze“ rezervováno. Při platbě online nacházíme právě zde výhodu. Díky tomu, že k ní dochází okamžitě, je letenka také okamžitě naše. V případě, že bychom platili letenku převodem z účtu, drží nám letecká společnost určitou dobu místo a v případě, že na její účet nebudou v termínu prostředky připsány, místo uvolňuje. Tento způsob placení je také oproti platbě online rizikovější.

Další věcí, která některé cestovatele znejišťuje, je fakt, že až do odletu nedrží klasickou papírovou letenku. Zejména u nízkonákladových aerolinek letenky prostě neexistují, dostatečným dokladem je potvrzení rezervace. Některé aerolinky pak papírové letenky mohou vydat na letišti.

Nejobávanější krok – platba

Nejsnazší a nejrychlejší máme zaplatit letenku online. Tento způsob placení je naprosto standardní a třeba v Americe spolehlivě funguje dlouhá léta. Spočívá v uvedení dat z karty do příslušného formuláře. Jedná se v podstatě o stejný proces, jako když platíme kartou v obchodě, jen s tím rozdílem, že v obchodě jsou data o kartě získána čtečkou, v našem případě data vyplňujeme ručně.

Platba sama o sobě je bezpečná a není se čeho obávat. Důležité je pouze hlídat, zda kupujeme letenky na spolehlivých stránkách. Také je dobré vědět, že při platbě kartou máme možnost platbu u naší banky reklamovat. Jsou na to stanovené lhůty, během kterých můžeme požadovat zrušení platby. I to nás chrání před zneužitím karty a jejích dat.

Článek Rezervace a platba letenek online – jak to funguje? byl publikován 1. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...