Letiště Gatwick – do Londýna snadno a rychle

Tagy:  letiště gatwick, létání, letenky, pobyt, londýn, anglie, výstavba, areál, letadlo

Sponzorované odkazy:

Letiště Gatwick – do Londýna snadno a rychle

Londýn je, co se poznávacích zájezdů týče, velice oblíbenou destinací. Město je atraktivní nejenom díky své ledové architektuře, ale především díky anglickému jazyku, který si většina z nás ráda procvičí. Londýn je natolik okouzlující metropole, že by vám nestačil měsíc na projití všech památek a ochutnání místních pokrmů. Pokud toužíte spatřit krásu několikamilionového města na vlastní oči, přestaňte váhat a rozjeďte se vstříc dobrodružství. Pro většinu z nás je známé letiště Heathrow, kde obvykle přistávají pravidelné linky. Některé nízkonákladové společnosti se však zaměřily na menší, avšak nikoli méně atraktivní, letiště Gatwick.

Letiště Gatwick je druhé nejrušnější v Anglii, autor: Stephen Walford photographyLetiště Gatwick je druhé nejrušnější v Anglii, autor: Stephen Walford photography

Letiště se nachází necelých 46 kilometrů jižně od centra hlavního města, což není zrovna blízko, ale málo kdo ví, že je Gatwick druhým nejrušnějším letištěm Anglie a 25. největším letištěm světa. Areál vznikl roku 1890 a jeho název pochází z oblasti, ve které leží. I přesto, že původní záměry stavby byly za účelem letištních ploch, během první světové války se zde konaly dostihové závody. Ty však po skončení války neměly nikterak velký ohlas, proto zde opět vzniklo letiště, jež funguje dodnes. Z počátku letiště sloužilo spíše nákladním přepravám uvnitř státu, po roce 1936, čili těsně před začátkem druhé světové války se linky rozšířily i do Evropy. Po válce letiště podstoupilo rozsáhlou rekonstrukci, která vyšla na necelých 8 milionů korun. Díky této vysoké částce bylo letiště na nějaký čas uzavřeno. Letiště Gatwick se mimo jiné pyšní i přímou železniční dopravou. Dlouhá léta tak zastávalo první místo v oblasti přímé dopravy.

Letištní areál má dvě odbavovací haly a to severní a jižní, jež jsou propojeny dopravním systémem. První, severní strana byla postavena v letech 1983 až 1988. tato akce se stala největší Londýnskou událostí 90. let. Jižní část je o něco mladší, avšak jejich architektura a vybavení jsou si velmi podobné.

Plány do budoucna má letiště poměrně veliké. Roku 2019 je naplánována další rekonstrukce s myšlenou rozšíření areálu. Vzhledem k faktu, že je Gatwick jediné rušné letiště s jednou přistávací plochou, spekuluje se o vytvoření plochy další. Tímto krokem by se urychlila doprava a rozšířily se výhodné charterové lety.

Do Londýna snadno a rychle, autor: Doug88888Do Londýna snadno a rychle, autor: Doug88888

Článek Letiště Gatwick – do Londýna snadno a rychle byl publikován 14. srpna 2012 v 23.30 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...