Letenky Varšava – užijte si odpoledne ve starém městě Varšavy

Tagy:  Varšava, polsko, architektura, památky, staré město, hrad

Sponzorované odkazy:

Letenky Varšava – užijte si odpoledne ve starém městě Varšavy

Našeho souseda Polsko navštěvujeme převážně kvůli levnému oblečení a nákupům obecně a mnohdy tak zapomínáme na krásy hlavního města. Hlavní město Polska bylo po druhé světové válce zničeno a poté prakticky zcela znovu vystavěno. Živé obchodní centrum současné Varšavy se pyšní množstvím mrakodrapů a ambiciózními plány na výstavbu dalších. Dominantou působivého panoramatu města stále zůstává obrovský Palác kultury a vědy, který polskému národu daroval Stalin. V metropoli je rozvinutý průmysl, zvláště zpracovatelský, ocelářský, elektrotechnický a automobilový. Sídlí zde více než 60 vzdělávacích institucí, především je to Varšavská univerzita, Varšavská technická univerzita nebo Varšavská ekonomická škola a spoustu dalších. Na milovníky kultury zde čeká přes 30 divadel, včetně Národního divadla a opery. Mimo jiné tu má sídlo Národní filharmonický orchestr.

Co se historických památek týče, má Varšava rozhodně co nabídnout. K vidění je zde především Královský zámek, což je načervenalá stavba, jež stojí na místě původního dřevěného hradu ze 13. století. Po radikální přestavbě v 16. století dostala původní stavba renesanční podobu.
Asi největším lákadlem je zde Staré město, což je historické centrum Varšavy a je nejstarší části města. Bylo založeno ve třináctém století jako knížecí hrad s vesničkou obklopenou zdí. V malebných uličkách naleznete romantická místa pro procházky, plno kaváren, galerií a restaurací s přívětivými cenami, přímo ve starých měšťanských domech. Srdcem Starého Města je Staroměstského náměstí, kde je uprostřed náměstí pomník s kašnou mořské víly, která je také symbolem města.

Varšava je městem historickým, ale také vysoce moderním, autor: hillary thompsonVaršava je městem historickým, ale také vysoce moderním, autor: hillary thompson

Historie

Počátky Varšavy sahají do konce 13. nebo začátku 14. století. O století později se již stala nejvýznamnějším městem nezávislého Mazovského vojvodství, připojeného k Polskému království v roce 1526. Gotická Varšava byla zničena požárem v roce 1607. Nahradila ji výstavba v duchu renesance a baroka, kterou však potkal podobný osud během švédské invaze v letech 1655 až 1657. Po Napoleonově pádu následovalo na území Mazovska vytvoření takzvaného Polského království. V roce 1920 však bylo Polsko opět napadeno – tentokrát bolševickým Ruskem. Městu se tehdy podařilo ubránit v bitvě, která je často označována jako „Zázrak na Visle“. Po zhruba dvaceti letech polské samostatnosti následovala okupace nacistickým Německem po vypuknutí druhé světové války Po válce se Varšava stala hlavním městem jedné ze satelitních zemí sovětského bloku. Od roku 1946 bylo vynaloženo obrovské úsilí k opětovné výstavbě města. Zdejší Staré město bylo znovu postaveno ve své dřívější předválečné podobě.

Letenky

Se společností LOT Polish se do polské Varšavi podíváte za krásných 1876 korun a to včetně zpátečního letu a letištních poplatků.

Nejlevnější letenky do Belgie nabízí www.pelikan.cz

Článek Letenky Varšava – užijte si odpoledne ve starém městě Varšavy byl publikován 26. února 2012 v 18.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...