Letiště Budapešť – cestujte s pocitem bezpečí a pohodlí

Tagy:  Historie, doprava, Terminál, Taxislužby

Sponzorované odkazy:

Letiště Budapešť – cestujte s pocitem bezpečí a pohodlí

Jedno z pěti maďarských letišť Ferihegy patří k nejrušnějším letištím v zemi. Nachází se na okraji hlavního města Budapešť a nabízí mezinárodní spojení převážně v Evropě, ale také v Africe a Severní Americe. Supermoderní terminály cestujícím poskytují běžné služby v podobě kaváren, obchůdků, parfumerií či taxislužeb.

nádherné centrum Budapešti, autor: Lepeltier.ludovicnádherné centrum Budapešti, autor: Lepeltier.ludovic

Historie

Prvotní myšlenka na výstavbu obřího letiště Budapešť se zrodila již v roce 1938. Tehdejší návrhář Károla Dávid Jr. Si vysnil podobu budovy vypadající jako letadlo, díky jeho bleskurychlé práci byly architektonické návrhy dokončeny za necelé 4 roky a stovky dělníků tak začali s nelehkým úkolem. Avšak stavba neměla ideální načasování, díky válce a následné sovětské okupaci bylo letiště značně poškozeno a do nynější podoby podstoupilo mnoho úprav a rekonstrukcí. Dnes představuje špičkové, metropolitní letiště se spoustou služeb, které s hlavním městem Budapešť spojuje 16 km dlouhá rychlostní silnice.

Co letiště nabízí?

Cestujícím letiště nabízí převážně Boeing 742, Antonov An-124, Antonov An-225 a letadla značky Airbus, tyto letouni vás bezpečně dopraví do cílové stanice a díky pravidelným bezpečnostním kontrolám zajišťují komfort a stabilitu. Letiště je vybaveno dvěma přistávacími a dvěma vzletovými dráhami s délkami 3707 a 3010 metrů.

moderní letiště v Budapešti patří k nejrušnějším letištím celé Evropy, autor: Raymondmoderní letiště v Budapešti patří k nejrušnějším letištím celé Evropy, autor: Raymond

Letištní doprava

Do Budapešti se z letiště dopravíte z jednoho ze dvou terminálů. Pokud parkujete v letištním parkovišti, připravte si větší hotovost, cena parkovného je totiž na týden necelých 1000 korun.

Terminál 1

V případě, že upřednostňujete cestu vlakem, poslouží vám terminál 1. Přibližně 200 km od východu na vás čeká zastávka, na které vagon staví skoro 4× do hodiny, jízda do centra metropole vám zabere cca půl hodiny a vyjde vás na příznivých 35 korun. Pohodlná a levná varianta vlakové přepravy se jistojistě vyplatí.

Terminál 2

Šetříte-li každou korunu, zvolte kombinaci autobus-metro. Přímo na letišti nasednete v Budapešti. Zaplatíte-li si celodenní jízdenku za 150 korun, můžete procestovat celé hlavní město, tiket totiž platí na všechny dopravní prostředky mimo minibus a taxi.

Taxislužby

Taxíky v metropoli mají žluté poznávací značky. Sazby se určují tak jako v České republice za hodinu, ale zde jsou ceny mnohem nižší. Objednáte-li si taxi po telefonu, suma je výrazně levnější.

interiér letiště byl navržen již v roce 1938 architektem Károlem Dávidem, autor: Uzo19interiér letiště byl navržen již v roce 1938 architektem Károlem Dávidem, autor: Uzo19

Článek Letiště Budapešť – cestujte s pocitem bezpečí a pohodlí byl publikován 28. srpna 2011 v 00.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...