Letiště Barcelona – El Prat, Girona a Reus

Tagy:  Španělsko, Barcelona, Katalánsko, Ryanair, Reus, Girona, El Prat de Llobregat

Sponzorované odkazy:

Letiště Barcelona – El Prat, Girona a Reus

Barcelona a potažmo celé Katalánsko jsou dobře dostupné hlavně díky třem letištím. Většina spojů létá na hlavní barcelonské letiště – El Prat de Llobregat. V blízkosti metropole jsou však ještě dvě další letiště – Girona směrem na severovýchod, podél pobřeží na druhou stranu pak Reus nacházející se poblíž Tarragony.

El Prat de Llobregat

V současné době všechny pravidelné linky z Prahy létají na hlavní katalánské letiště. Nachází se hned vedle Barcelony na pobřeží směrem na jihozápad. Cestující ale vůbec nepostřehne, že se nachází mimo samotné město, to hlavně díky dobré dopravní obslužnosti.

Oficiální název letiště zní Aeropuerto de Barcelona, často se ale označuje jako El Prat, jelikož se nachází ve stejnojmenné obci. Je největším katalánským letištěm a druhým největším španělským, hned po madridském Bajarasu. Několik španělských aerolinek tu má svoji hlavní bázi, létá sem řada nízkonákladových leteckých společností, mezi nimiž i dvě s pravidelnou celoroční linkou z Prahy.

Letiště má dva terminály, Terminál 1 je novým, rozlehlým terminálem, Terminál 2 je terminálem „starým“, původním. Velká část Terminálu 2 je v současné době uzavřena, terminál jako celek však funguje. Zde je třeba zdůraznit, že terminály se nenacházejí vedle sebe a přesun mezi nimi není otázkou minuty. K pohybu však slouží velmi dobře fungující bezplatná kyvadlová doprava.

Terminál 1 je dostupný zejména prostřednictvím sítě autobusů, Terminál 2 i díky vlaku, který projíždí napříč Barcelonou. V současnosti se intenzivně pracuje na nové lince metra.

U Terminálu 2 máme možnost vidět slavnou pestrobarevnou mozaiku na jedné z jeho stěn. Právě tato mozaika byla klasicky zobrazována na fotografiích i ve filmech. Terminál 1 je pak velkým moderním komplexem s bohatou nabídkou obchodů i služeb.

Slavná barcelonská mozaika, autor: Francesc_2000Slavná barcelonská mozaika, autor: Francesc_2000

Při rezervaci letu není vůbec třeba zohledňovat, na jaký Terminál přiletíme. U obou jsou stejné možnosti dopravy i parkování.

Letiště Reus

U města Tarragona leží další letiště sloužící zejména turistům, a to Reus. Je jedním z letišť, které hojně využívá Ryanair. Z Barcelony se na něj pohodlně dostaneme díky autobusovým a vlakovým linkám.

Letiště Girona

Girona nebo Gerona je další katalánské letiště, které využívá řada nízkonákladových leteckých společností. Je celkově větší a je častějším cílem než letiště Reus. I toto letiště využívají aerolinky Ryanair. Také sem je možné se dopravit díky vlakové i autobusové dopravě.

Článek Letiště Barcelona – El Prat, Girona a Reus byl publikován 6. března 2011 v 00.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...