Iberia - španělská jistota

Tagy:  létání, iberia, letenky, letadlo, letištní doprava, cestování, zájezdy

Sponzorované odkazy:

Iberia - španělská jistota

Létání je sice dle statistik nejbezpečnějším druhem dopravy, proto bychom si na palubě letadla měli být téměř stoprocentně jisti svým bezpečím, ovšem stejně tak, jako se podstatně lépe zbavíme strachu ve ,,vytuněném" Mercedesu, než-li ve škodovce sto, i letecké společnosti lze pomyslně rozdělit na ty komfortnější a bezpečnější, od těch ostatních. K těm, kterým bez obav můžete svěřit svůj život a v klidu odcestovat kdykoliv si je vzpomenete, patří například aerolinie Iberia, s letitou tradicí a nespočtem letů na svém kontě.

Kdybychom stavěli žebříček leteckých společností s nejdelší historií, Iberia by se dozajista umístila na prvních příčkách, neboť datum vzniku letecké firmy je 28. červen 1927 a to konkrétně ve Španělsku. Téhož roku v prosinci Iberia uskutečnila svůj zcela první let na lince Madrid – Barcelona, který proběhl bez sebemenších komplikací, čili byl automaticky prohlášen za velmi úspěšný. První zvrat ve společnosti nastal o dva roky později, kdy byla aerolinka vládou přejmenována na Compañía de Líneas Aéreas Subvencionadas. Tento název ji vydržel a do občanské války, kdy se vrátila k původnímu Iberia Airlines, což ji zůstalo dodnes.

Cestujte s jistotou v komfortně, autor: Aero IcarusCestujte s jistotou v komfortně, autor: Aero Icarus

Dalším přelomovým rokem se stalo období druhé světové války, konkrétně rok 1944, kdy byla společnost znárodněna a začala poskytovat vůbec první lety z Evropy do Jižní Ameriky. Tímto krokem se firma proslavila a na vždy se zapsala jako průkopník v letech mezi jednotlivými světadíly. Co rozhodně nesmíme zapomenout zmínit, je stanovisko základy, které má Iberia snad od nepaměti v madridském letišti Barajas.

Dlouhé roky si společnost vedla přímo nadprůměrně a nesetkala se s žádnými převratnými změnami či novinkami. To se ovšem změnilo 1. září 1999, kdy se Iberia stala platným členem prestižní aliance Oneworld, kde si členství vyslouží opravdu ty nejúspěšnější a nejuznávanější aerolinky.

Nutno také zmínit, že za rok 2007 přepravila Iberia na 28 milionů pasažérů, nabízí lety až do 115 světových destinací, včetně New Yorku či Karibiku a pyšní se obsáhlou leteckou flotilou, jež vlastní například Airbus A321–200, Airbus A340–600 nebo McDonnell Douglas MD-88.

Článek Iberia - španělská jistota byl publikován 28. července 2013 v 21.15 v rubrice Společnosti. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...