Letecké simulátory – zkuste si roli pilota na vlastní kůži

Tagy:  letecký simulátor, letadla, létání, pilotování, cestování, model letadla, kokpit, pilot

Sponzorované odkazy:

Letecké simulátory – zkuste si roli pilota na vlastní kůži

Letecké simulátory je slovo, které mnohým pravděpodobně nic neříká a vzbuzuje spousty otázek. Pod pojmem letecké simulátory si můžeme představit širokou škálu věcí. Mnozí si představují počítačové hry, kde se hráč stane pilotem obvykle bojové stíhačky, anebo pilotem civilního letadla či vrtulníku. Další kategorií jsou letecké simulátory které mají navodit skutečné prostředí letadla a používají se k výcviku budoucích pilotů. Co se týká herních simulátorů jejich vývoj prodělal velké změny. Co se týká především grafiky, která dnes navozuje velmi realistické prostředí. Na trhu je velké množství takovýchto herních simulátorů a některé jsou nabízeny zdarma.

Co se týká leteckých simulátorů, které se používají k výcviku pilotů, jsou to technicky velmi sofistikovaná zařízení, která navozují skutečně velmi realistické prostředí, dokonce je schopno i navodit pocit vzdušných turbulencí. Toto lze vytvořit pomocí systému hydraulických prvků. Takovéto zařízení je však velmi drahé a dovolit si je mohou pouze finančně dobře zajištěné organizace. Velké aerolinky, vojenské letectvo má určitě kvalitnější vybavení, než malý aeroklub.

Letecký simulátor je stejný jako opravdové letadlo, autor: filip pertaLetecký simulátor je stejný jako opravdové letadlo, autor: filip perta

Do jakého kokpitu tedy nejdříve usednout? Při výběru leteckého simulátoru budou hrát hlavní roli vaše preference, zda máte blíže k moderním proudovým stíhačkám, k druhoválečným bojovým letounům, nebo k nejstarším bojovým letounům první světové války. Pokud jste pro nějakou z těchto možností již předem rozhodnuti, přijde na řadu další důležité kritérium a to hardwarové nároky. Leteckých simulátorů existují desítky, od těch jednodušších až po náročné, které vyžadují high-endové sestavy. Vyjmenování všech by byl běh na dlouhou trať, ale naleznete je na internetových stránkách po zadání hesla ,,letecké simulátory“.

Stejně jako před každým skutečným letem, i na simulátoru musíte nejprve absolvovat předletovou přípravu. Budete seznámeni s typem letounu, který jste si vybrali, a budou vám poskytnuty informace o jeho řízení. V kabině, která je věrnou kopií opravdového letounu, s vámi bude zkušený instruktor. Ten vám bude během vzletu, letu samotného i přistání dávat instrukce ohledně řízení a vysvětlí vám vše, co s řízením dopravního letounu souvisí.

Zkuste si pilotování letadla, autor: maine volumeZkuste si pilotování letadla, autor: maine volume

Článek Letecké simulátory – zkuste si roli pilota na vlastní kůži byl publikován 1. června 2012 v 15.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...