Letenky Pisa – spatřete šikmou věž na vlastní oči

Tagy:  Pisa, město, itálie, historie, vznik, založení, stavba

Sponzorované odkazy:

Letenky Pisa – spatřete šikmou věž na vlastní oči

Letní měsíce se neprojevily jenom u nás, ale jistojistě zamířily i do slunné Itálie. Vydejte se proto na dobrodružný, historický, poznávací, zkrátka jakýkoliv výlet a zaplňte své fotoaparáty nejnovějšími poznatky. Díky výhodným letenkám se nyní nabízí italské městečko Pisa, které se do dějin zapsalo převážně díky své šikmé věži, kvůli které do těchto končit zamíří nejeden nadšený cestovatel.

Město Pisa je historickou oblastí Toskánska, autor: menarroMěsto Pisa je historickou oblastí Toskánska, autor: menarro

Pisa, hlavní město stejnojmenné toskánské provincie, leží na březích řeky Arno, asi 10 kilometrů východně od jejího ústí do Tyrhénského moře. Na jihu Pisu ohraničují kopce Livornesi a na severu jižní svahy Apuánských Alp a jezero Massaciuccoli. Území dnešní Pisy bylo obydleno již v 5. století před našim letopočtem. Ligury a později Etrusky. Roku 180, taktéž před našim letopočtem se sídlo stalo římskou vojenskou kolonií. Plnilo funkci důležité opevněné hranice a stalo se základnou pro římské výboje do západního Středomoří. Pisa si dokázala zachovat svoji pozici důležitého přístavu i za barbarské invaze. Před dobytím Janova byla jediným langobardským přístavem v severní části Tyrhénského moře. Největšímu rozkvětu se město pyšnilo v 11. století, díky stoleté válce. Pisané začali pronikat na Sardinii, Korsiku a také do arabského světa. Vítězství nad Saracény na konci 11. století a kontakt s jejich kulturou ovlivnil vědu i umění Pisy vlastně až dodnes. O bohatství, které přispělo k rozvoji Pisy, dnes podávají svědectví nádherné stavby zdejšího historického centra. Oslabení moci Pisy ještě umocnilo zanesení přístavu v následujících letech. Na počátku 15. století se město dostalo pod nadvládu mocnějšího města Florencie. Rod Medicejů však přinesl Pise velký kulturní rozkvět. Za jejich vlády byla obnovena činnost zdejší univerzity, která se stala centrem italské renesance a působila zde celá řada významných osobností jako například Gallileo Galilei.

Snad největší atrakcí celého města je slavná šikmá věž, jež se začala stavět roku 1173. Naklánět se začala ještě dříve, než se v roce 1274 dokončilo třetí podlaží. I přes nepevné písečné podloží byla ale v roce 1350 dokončena. Dnes se odchyluje od svislice již o neuvěřitelných 5 metrů.

Letenky

Nyní se do historicky zajímavé Pisy podíváte se společností Airone za krásných 2125 korun a to samozřejmě včetně zpátečního letu a veškerých letištních poplatků.

Šikmá věž Pisa je místní skvost, autor: menarroŠikmá věž Pisa je místní skvost, autor: menarro

Nejlevnější letenky do Pisy nabízí www.pelikan.cz

Článek Letenky Pisa – spatřete šikmou věž na vlastní oči byl publikován 1. května 2012 v 15.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...