Letenky do Vilniusu – poznejte krásu Litvy

Tagy:  Vilnius, Litva, cestování, historie, památky, centrum, hrad

Sponzorované odkazy:

Letenky do Vilniusu – poznejte krásu Litvy

Vilnius, hlavní město Litvy se do podvědomí lidstva dostalo sice již před několika lety, avšak jako turistická destinace se stala oblíbenou teprve v posledních letech. Vilnius mnohým cestovatelům připomíná Prahu a to právě díky svým malým uličkám, nízkým historickým budovám a značným dějinám, které na vás dýchají z každého koutu.

Ve městě žije asi 585 000 obyvatel. Je to významný silniční a železniční uzel, vyrábějí se zde zemědělské a obráběcí stroje, elektrotechnická zařízení, textil a chemikálie. Ve městě je zřícenina hradu, mešita, synagoga a téměř 40 kostelů. Staré město a Náměstí katedrály jsou srdcem Vilniusu. Tři bronzové sochy na štítu katedrály představují sv.Helenu, sv.Stanislava a sv.Kazimíra. Kaple sv.Kazimíra, nacházející se v její boční lodi byla postavena v barokním stylu.

Vilnius svými půvaby připomíná Prahu, autor: sakarosVilnius svými půvaby připomíná Prahu, autor: sakaros

Město bylo založeno v 14. století jako Vilno. Byl zde postavený významný hrad, mešita, synagoga a úchvatné kostely. V 16. století bylo město jedním z nejvýznamnějších center obchodu, kultury a vzdělání ve východní Evropě. V roce 1578 byla založena nejstarší univerzita na Baltu. V 19. století se z Vilniusu stalo jedno z nejdůležitějších židovských měst na světě. Ruskou vládou byla univerzita zavřena v roce 1832, kvůli revolučním aktivitám studentů, otevřena byla až polskou vládou, pod kterou město náleželo v letech 1919 až 1939. Po té město obsadila ruská vojska. Během německé okupace téměř všichni Židé zahynuli ve zdejším ghettu a sovětská vláda v následujících letech zlikvidovala i jejich hřbitovy a náhrobky použila k vydláždění cest. Po 2. světové válce se město stalo centrem litevského boje za nezávislost. V roce 1989 byl stanoven Francouzským národním geografickým institutem střed Evropy a tento střed symbolizuje pyramida nacházející se 30 km od města.

Jednou z nejvýznamnějších stavem Vilniusu je Horní hrad, který je srdcem starého jádla města. Horní hrad byl po požáru přestavěn v roce 1419 místním panovníkem Vytautasem. Od roku 1610 sloužil jako vězení. Za ruské okupace byly hradní věže a obranné hradby zbořeny a až do roku 1930 se s nimi nic nedělo, jako jediná se dochovala Gediminasova věž. Později byla opravena a zpřístupněna. Zde se po zdolání 78 schodů naskýtá krásný pohled na město, který ve vás zanechá ojedinělé zážitky.

Letenky

Do litevského Vilniusu se nyní podíváte s leteckou společností Polish Airlines za příjemných 2095 korun a to včetně zpátečního letu a veškerých letištních poplatků.

Vilnius je plný historických budov, autor: peter olesanVilnius je plný historických budov, autor: peter olesan

Nejlevnější letenky do Vilniusu nabízí www.pelikan.cz

Článek Letenky do Vilniusu – poznejte krásu Litvy byl publikován 1. dubna 2012 v 11.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...