Letenky Istanbul – zavítejte do největšího města Turecka

Tagy:  Istanbul, turecko, cestování, metropole, historie, památky

Sponzorované odkazy:

Letenky Istanbul – zavítejte do největšího města Turecka

Istanbul je městem mnoha diferencí. Existuje nesčetně turistů, kteří na metropoli nedají dopustit, avšak najdou se i tací, které orientální kultura a Turecko příliš neláká. Pokud se řadíte k první skupině a Istanbulu jste přišli na chuť, navštivte jej a dopřejte si zde luxusní pokrmy a originální módní kousky.

Istanbul je nejlidnatější město Turecka a kulturní a finanční centrum země. Rozkládá se na obou stranách Bosporu, což je úžina mezi Černým a Murmarským mořem. Istanbul tak propojuje Asii a Evropu, a to fakticky i obrazně. Populace Istanbulu se odhaduje zhruba na 12 a 19 miliónů lidí, což z něj činí jedno z největších měst v Evropě.

Istanbul je největším a nejvyspělejším tureckým městem, autor: abdul lahamuIstanbul je největším a nejvyspělejším tureckým městem, autor: abdul lahamu

Istanbul, neboli dřívější Konstantinopol údajně vznikl koncem Středověku, čili roku 1453. Konstan­tinopol byla nervovým centrem vojenských tažení, díky kterým se Otomanská říše dramaticky rozšířila. Do poloviny 16. Století Istanbul, s osídlením téměř půl miliónu obyvatel, byl hlavním kulturním, politickým a obchodním centrem. Otomanská vláda nad městem trvala až do porážky Turecka v první světové válce, kdy byl Istanbul okupován Spojenci. Když se v roce 1923 po válce za nezávislost zrodila Turecká republika, Kemal Ataturk přesunul hlavní město do Ankary. Ale Istanbul se neustále rozpínal, dnes jeho populace tvoří asi 13 miliónů obyvatel a každoročně se zvyšuje o odhadovaných 700 tisíc imigrantů. Průmysl se rozrůstá ve stejném tempu, jako roste turismus. Istanbul je stále městem, které si vytváří vlastní historii na křižovatce setkávání dvou kontinentů.

Největším lákadlem celého města je Hagia Sophia patřící mezi nejznámnější budovy světa. Působně sloužila jako chrám, poté jako osmanská mešita a dnes plní funkci muzea. Dnes zde najdeme prvky muslimské i křesťanské vedle sebe. Křesťanské jsou fresky, jež byly odkryty při různých restauračních pracích a muslimské jsou symboly vyskytující se všude možně v chrámu. Ženy zde nemusí chodit zahaleny, fotit se tu může bez blesku.

Letenky

Se společností Austrian Airlines se do turecké Istanbule podíváte již za krásných 3536 korun. Cena je včetně zpátečního letu a veškerých letištních poplatků.

Nejznámější turecká stavba Hagia Siphia, autor: peteleri sigmaNejznámější turecká stavba Hagia Siphia, autor: peteleri sigma

Nejlevnější letenky do Istanbulu www.pelikan.cz

Článek Letenky Istanbul – zavítejte do největšího města Turecka byl publikován 3. března 2012 v 08.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...