Letiště Luton – skvost Londýna

Tagy:  Luton, anglie, londýn, historie, terminál, areál

Sponzorované odkazy:

Letiště Luton – skvost Londýna

Velká Británie se pyšní prvotřídní technikou a komunikací, v pozadí se nedrží ani letecká doprava, které vévodí královská doprava a veškeré Boingy zastřešuje londýnské letiště Luton. Pokud cestujete a chcete mít jistotu kvalitního, pohodlného a především bezpečného letu, vsaďte na královské ostrovy.

Letiště Luton je vzdáleno zhruba 55 km na sever od centra Londýna, ve městě Luton, jež spadá pod hrabství Bedfordshire. Svou rozlohou je čtvrtým největším letištěm Anglie, hned po Heathrow, Gatwicku a Stanstedu.

Moderní terminál letiště Luton, autor: lutonModerní terminál letiště Luton, autor: luton

Historie

První cestující letiště přivítalo 16. července 1938 a hned začátkem války se stalo základnou RAF. Po válce byla půda vrácena městu, které pokračovalo v komerčním využívání letiště pro letecké dopravce jako například Euravia a Monarch Airlines. V osmdesátých letech 20. století byl Luton nejziskovějším letištěm v zemi. V této době probíhala i rozsáhlá rekonstrukce terminálu, roku 1985 byla slavnostně dokončena a zhotovení odbavovací haly pro mezinárodní lety taktéž. V roce 1990 byl Luton přejmenován na London Luton Airport pro zlepšení jména ve vztahu k mezinárodní klientele. Letiště Luton je důležitou sítí zejména pro charterové společnosti jako je společnost Ryanair, Wizzair a nebo EasyJet. Abyste se mohli snadněji pohybovat v okolí města Luton a dopravili se bez potíží do metropole Londýna, bylo vybudováno železniční nádraží Luton Airport Parkway. Roku 2005 byla zahájena výstavba nové odbavovací haly, poté co počet odbavených cestujících stoupl z původních necelých 2 miliónů v roce 1995 až na necelých 8 miliónů v roce 2004.

Takto jsou rozmístěny budovy letiště, autor: lutonTakto jsou rozmístěny budovy letiště, autor: luton

Základní informace

Letiště se obvykle zapisuje zkratkou LTN a ICAO, přičemž jeho kód je EGGW. Luton je letiště sice poměrně malé, pouze o jednom terminálu, avšak pyšní se moderním vybavením a prvotřídní technikou. V letištní hale najdete směnárnu, úschovnu zavazadel, přebalovací místnost, dětský koutek a fast food. Neočekávejte skříňky na zavazadla a přístupný internet.

Článek Letiště Luton – skvost Londýna byl publikován 1. ledna 2012 v 14.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...