Levné letenky do Švédska – navštivte centrum chladného funkcionalismu

Tagy:  Švédsko, krajina, podzim, stockholm, göteborg, ryanair, wizzair

Sponzorované odkazy:

Levné letenky do Švédska – navštivte centrum chladného funkcionalismu

S blížícím se sychravým podzimem teploty teploměru pomalu klesají a my si opět zvykáme na zateplené kabáty a nepromokavou obuv. Češi jsou již řadu let navyklí uskutečnit svou dovolenou v rozmezí od června do srpna v jednom z příjemných přímořských letovist. Pokud si nepotrpíte na čtyřicetistupňová parna, změňte své dosavadní plány a odpočiňte si třeba v říjnu. Na severu jsou teplotní rozdíly sice patrné, za to příroda je dokonalá. Zbarvené listí stromů, ranní jinovatka a spousta zeleně vás čeká ve skandinávském Švédsku.

Lidé žijí často v domnění, že Švédsko je studenou oblastí s nepříjemnými větry, což není tak úplně pravda. Vydáte-li se v letních měsících na samotný jih země, narazíte na překrásné písečné pláže, vhodné na koupání. Během letních prázdnin je zde příjemně teplo a můžete si tak užít dovolenou jako v jiné přímořské krajině, avšak s odlišnou flórou. Krajina tajemného severu je místy divoká a neprozkoumaná. Jestli jste se rozhodli, procestovat zemi křížem krážem, raději se poraďte s odborníky a nebo mezi sebe přijměte místního občana. Ztratit se v pustých končinách totiž může znamenat pro laika i smrt.

Švédsko je typické svými přírodními skanzeny, autor: fingaloŠvédsko je typické svými přírodními skanzeny, autor: fingaloOstrůvků s původními pevnostmi nalezneme ve Švédsku hned několik, autor: WigulfOstrůvků s původními pevnostmi nalezneme ve Švédsku hned několik, autor: Wigulf

Stockholm

Hlavní město Švédska se nachází na břehu jezera Mälaren, které se současně vlévá do moře. Stockholm je tedy přímořské město a v určitých měsících tak působí značně exoticky a romanticky. Zvláštností tohoto místa jsou krátké dny, které tu panují takřka celý rok. V letních měsících se setkáte i s osmnáctiho­dinovými dny, při kterých slunce prakticky nezapadne za obzor, taková podívaná je pro turisty určitě kuriozitou. Rozhodnete-li se přicestovat v zimě, nezapomeňte si nakoupit teplý oděv, teploty se tu pohybují okolo nuly.
Ve městě naleznete nesčetné množství památek chráněných světovou organizací UNESCO. Například místní hřbitov Skogskyrkogården vyniká hned několika styly od románského po futuristický. Místo tak nepůsobí depresivně, jak jsme zvyklí, ale naopak zapadá do tamní přírody a v cizincích zanechává nevšední zážitek neokoukané památky. Druhou turistickou atrakcí a zároveň chráněncem společnosti UNESCO je královský palác Drottningholm. Sídlo je staré téměř pět století, přičemž stihlo již dvakrát vyhořet. Dnešní královská rodina se ubytovala ve Stockholmském paláci, což je jedno z největších sídel na světě. V jeho okolí naleznete několik muzeí a překrásné zahradní parky v anglickém i francouzském sty­lu.

Stockholm je překrásné město s historickým jádrem chráněným UNESCO, autor: OkeStockholm je překrásné město s historickým jádrem chráněným UNESCO, autor: OkeHlavní město Švédska je přímořskou oblastí a v letních měsících nabízí příjemné plážové aktivity, autor: GodewindHlavní město Švédska je přímořskou oblastí a v letních měsících nabízí příjemné plážové aktivity, autor: Godewind

Göteborg

Druhé největší město Švédska, o více než půl milionu obyvatel, taktéž leží podél břehu moře. Pyšní se jak historickými stavbami, tak prestižní univerzitou, která je nejuznávanějším vzdělávacím ústavem v celé zemi, studují tu proto cílevědomí studenti z celého světa. Město bylo založeno až v 17. století Gustavem II. Adolfem a přesto má krásné a unikátní historické centrum. Stejně tak, jako celé Švédsko, byl Göteborg silně ovlivněn funkcionalismem, jeho působení tak na vás dýchá na každém rohu. Nejlákavější památkou je zde pevnost Älvsborg ze sedmnáctého století, ta chránila Švédy před nájezdy Holanďanů, kteří celá staletí zemi okupovali.

Goteborg, druhé největší město Švédska se pyšní nejprestižnější univerzitou v zemi, autor: WigulfGoteborg, druhé největší město Švédska se pyšní nejprestižnější univerzitou v zemi, autor: WigulfDruhé největší město země je známé svým místním přístavem, autor: AxtDruhé největší město země je známé svým místním přístavem, autor: Axt

Letenky

Do překrásného Göteborgu zaplatíte i se zpáteční cestou neuvěřitelných 1876 korun. Odlet je plánován z Prahy a tuto nabídku poskytují Ryanair a Wizzair. Pokud nebazírujete na odletu z Prahy, z Katovic se do Stockholmu s Wizzair vydáte za 247 korun, avšak bez zpátečního letu.

Nejlevnější letenky do Švédska nabízí www.pelikan.cz

Článek Levné letenky do Švédska – navštivte centrum chladného funkcionalismu byl publikován 7. října 2011 v 13.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...