Levné letenky do Estonska – podlehněte kouzlu historického Tallinnu

Tagy:  Podnebí, Tallinn, Letiště

Sponzorované odkazy:

Levné letenky do Estonska – podlehněte kouzlu historického Tallinnu

Nejste-li příznivcem přeplněných tropických letovisek a zaujalo vás Lotyšsko či Litva, neváhejte a vypravte se na cestu Estonskem. Třetí pobaltský stát ležící v mírném pásu je stejně tak lákavý jako jeho sousedé a zdejší krajina skrývá nesčetně překvapení v podobě rodinných výletů či ,,tripů“ na bicyklu.

Estonskou republiku tvoří z většiny rodilí Estonci. Téměř 80ti kilometrový finský záliv na severu odděluje zemi od Finska a přibližně 300 km moře ji na západě dělí od Švédska. Hlavními průmyslovými odvětvími jsou průmysl potravinářský a dřevozpracující, založené na rozvinutém zemědělství, lesnictví a rybolovu. Od roku 2004 je země členem Evropské unie a Nato, platí zde měna euro.

Podnebí

Přírodní podmínky jsou zde mírné, avšak o něco chladnější než v České republice, v letních měsících se průměrná teplota pohybuje okolo 17 stupňů Celsia a v zimě hladina teploměru klesá až k mínus 10 stupňům. Přesto, že je Estonsko přímořským státem, baltské moře je obzvláště ledové a proto o letním skotačení ve vodě nemůže být řeč. Během chladných období jsou vody pobřeží zamrzlé.

Tallinn

Vznik hlavního města se datuje roku 1536, přičemž jeho původní název zněl Talyna. Od pradávna se nesvobodné území zmítalo mezi Švédskem a Ruskem, osamostatnilo se až začátkem 20. století stejně tak, jako samotné Estonsko. Ze všech metropolí pobaltských států působí rozhodně nejevropštěji díky zachovalému historickému centru a ekonomické vyspělosti. Jakmile prvně vstoupíte do útulných uliček, dýchne na vás jakési pražské kouzlo, budovy mají dokonale udržovaný stav a tallinští obyvatelé si zakládají na čistém vzhledu jejich centra. Jestliže je nějaký sloh pro Tallinn typický, pak je to určitě gotika. Spatříte tu úzké, tří nebo čtyřpatrové domy s prudce zešikmenou střechou a kladkou ve špici štítu, s jejíž pomocí kupci zvedali zboží do vyšších pater, kde byly sklady, zatímco v přízemí se prodávalo. Město vlastní několik pamětihodností z dob minulých, radnice z konce 14. století, barokní budova staré gildy z roku 1410 či voják Starý Tomáš, který se stal symbolem města. Tallinn je hlavním ekonomickým centrem Estonska, proto se zde vyrábí polovina estonské průmyslové produkce od strojírenství, přes průmysl elektrotechnický až po stavbu lodí. Město je významnou dopravní křižovatkou, s přímým železničním a silničním napojením na lotyšskou Rigu a ruský Sankt Peterburg, s četnými lodními spoji do Helsinek a Stockholmu, s mezinárodním letištěm.

Chcete-li do Estonska zavítat, nejlevnější variantu vám nabízí opět Ryanair, letenky „se vším všudy“ pořídíte za 3408 korun. Dražší variantou je společnost ČSA s lety za 5724 korun.

Hlavní město Tallinn nápadně připomíná Prahu, autor: LitschiHlavní město Tallinn nápadně připomíná Prahu, autor: LitschiMetropole Tallinn v plné kráse, autor: WikedkentaurMetropole Tallinn v plné kráse, autor: Wikedkentaur

Letiště Tallinn

Letiště Tallinn je mezinárodní veřejné civilní letiště ležící 4 km od centra metropole, zároveň je také největším letištěm v celé zemi se sídlem estonské letecké společnosti Estonian Air. Terminály byly slavnostně otevřeny 20. září 1936 přičemž hlavními společnostmi zde byly Lufthansa, LOT, Finnair a ruský Aeroflot. V letech 2006 až 2008 došlo k modernizaci a rekonstrukci areálu se vznikem 14ti nových bran, salonků pro cestující Schengenského prostoru, 10 nových odbavovacích stolků, nové restaurace, kavárny, duty free shopy, auto půjčovny a jiné.

Tallinnské letiště je staré 75 let, autor: Dmitry GTallinnské letiště je staré 75 let, autor: Dmitry G

Nejlevnější letenky do Estonska nabízí www.pelikan.cz

Článek Levné letenky do Estonska – podlehněte kouzlu historického Tallinnu byl publikován 1. září 2011 v 17.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...