Mezinárodní letiště Karlovy Vary

Tagy:  Karlovy Vary, letiště Karlovy Vary

Sponzorované odkazy:

Mezinárodní letiště Karlovy Vary

Mezinárodní letiště Karlovy Vary je civilním veřejným letištěm, které se nachází asi 4 km od centra Karlových Varů, konkrétně na katastru části Olšová Vrata mezi Olšovými Vraty, Kolovou a Pilou. Provozovatelem je Letiště Karlovy Vary, s.r.o. Odbaví asi 70 000 cestujících za rok, čímž si drží status čtvrtého největšího mezinárodního letiště v České Republice.

Historie

Letiště bylo založeno v roce 1933, po téměř 10 letech plánování a upravování stavební plochy. Postaveno bylo na tehdejší dobu ve velmi moderním stylu. Letecký provoz začal již o dva roky dříve v provizorních podmínkách a od té doby se slibně rozvíjel. V průběhu války převzala letiště škola německé Luftwaffe. Po válce bylo silně poškozeno, avšak rychle zrekonstruováno a další provoz byl zahájen v roce 1946. V 50. letech se započalo se stavbou betonové dráhy. Od roku 1965 začal celoroční provoz letiště. Počet přepravených cestujících prudce rostl, avšak jen do roku 1979, kdy v důsledku světové ropné krize zdražily pohonné hmoty a vláda vydala opatření pro jejich úsporu. Prudký nárůst cen letenek zcela zastavil provoz letiště a v roce 1981 byl udržován pouze sezónní provoz mezi Prahou a Karlovými Vary. Od roku 1989 má letiště opět statut mezinárodního letiště.

Lety a letecké společnosti

Letiště zprostředkovává lety do Baku, Jekatěrinburgu, Kyjeva, Moskvy, Petrohradu a charterové lety do turecké destinace Antalya, a to prostřednictvím aerolinií Aeroflot, Šerosvit Ukrainian Airlines, Azerbaijan Airlines, Czech Connect Airlines, České Aerolinie, Travel Service a Ural Airlines.

Nová hala letiště Karlovy Vary, autor: HanzsNová hala letiště Karlovy Vary, autor: Hanzs

Dráha

Letiště disponuje dráhou dlouhou 2150 m a širokou 30 m. Do budoucna se počítá se zvětšením dráhy na 2660m na délku a 45m na šířku. Kromě této dráhy má letiště ještě jednu, travnatou dráhu s rozměry 1000×30m. V současnosti je letiště koncipováno na letadla Airbus A321, Boeing 737, Airbus A319 nebo A320. S rozšířením a prodloužením přistávací dráhy bude možné využívat i stroje Airbus A310, Airbus A330, Boeing 767 nebo B747. Také by měl být vybudován nový velký terminál a parkoviště. Na letiště se dá dostat autem po silnici I/6 a před terminálem je neplacené parkoviště. Dále jezdí autobusová linka č. 8 z Karlových Varů na zastávku Tržnice-Letiště.

Článek Mezinárodní letiště Karlovy Vary byl publikován 25. června 2011 v 00.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...