Charterové lety v kostce

Tagy:  letenky, charter, charterové lety, zájezd, exotické destinace

Sponzorované odkazy:

Charterové lety v kostce

Při cestování se setkáváme s mnoha odbornými pojmy, jedním z nich je právě charterový let. O co se tedy jedná, kdy ho použijeme, máme z něj nějaký užitek?

Anglické slovo charter

Slovo charter mnozí znají v úplně jiných souvislostech. Přeložit bychom ho mohli jako „najmout si“. A používá se výhradně v oblasti dopravy. Nejčastěji se s tím setkáme v lodní dopravě, kde se uzavírá smlouva o nájmu či provozu lodi. V letecké dopravě to funguje velice podobně. Obvykle si cestovní kancelář pronajímá letadlo a tím zajišťuje svým klientům dopravu na místo a zpět. Jedná se tedy o nepravidelné le­ty.

Výhody charterových letů

Cestovní kancelář může díky charterovému letu zajistit přesně takové služby, které pro klienty potřebuje. Vše začíná u volby cílového letiště. Klienti tak nemusí po příletu absolvovat zdlouhavou cestu do místa určení, protože jsou dopraveni na nejbližší letiště, které lze použít. To ocení například návštěvníci Řecka, kteří by při využití klasického linkového spojení museli cestovat ještě trajekty. Charterový let také často vyjde levněji, zejména díky nízké nabídce pravidelných linkových letů.

Další velkou výhodou je možnost časového přizpůsobení. Lze zde totiž podstatně lépe načasovat celou cestu a ubytování a odubytovávání. Nevznikají prodlevy, které jsou v horkém letním počasí a s kufry za zády poměrně nepříjemné. Cestovní kanceláře také den odletu a příletu plánují tak, aby byl zájezd co nejlépe zakomponovatelný do programu pracujících.

Nevýhoda charterových letů

Jednou z nevýhod charterových letů je vyšší pravděpodobnost zpoždění. Jelikož se jedná o nahodilé spoje, jsou v případě problémů s odletovými časy těmi prvními, kteří budou posunuti. Mají totiž před nimi přednost veškeré pravidelné linkové lety. Na odletovou dráhu se tak mohou dostat i o hodiny později.

Charterové lety samostatně

Nejčastějšími cestujícími v případě charterových letů jsou zákazníci cestovní kanceláře, kteří si zakoupili balíček sestávající z ubytování a dopravy. Je však možné také zakoupit pouze letenky a to díky tomu, že ne vždy se podaří cestovní kanceláři obsadit plně letadlo. Pokud to tedy kapacita dovoluje, prodává kancelář letenky i volně. Pro mnoho cestovatelů je to způsob, jak přijít k letenkám do zajímavých destinací. Navíc často si mohou pochvalovat i nižší cenu. Některé kanceláře již zajišťují i pouze letadla a v sezóně tak nabízejí pravidelné linky do exotických míst.

Článek Charterové lety v kostce byl publikován 25. dubna 2011 v 00.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...