Cesta na letiště a z letiště Praha Ruzyně

Tagy:  Ruzyně, Praha, letiště, MHD, cesta na letiště, cesta z letiště, odlety, přílety, doprava, transfer

Sponzorované odkazy:

Cesta na letiště a z letiště Praha Ruzyně

Ne každý má to štěstí, že v Praze bydlí nebo je tam alespoň „jako doma“. Neznalost městské hromadné dopravy, případně dalších možností pohybování se po Praze pak komplikuje náš odlet či přílet.

Terminály

Dva nejvyužívanější terminály, tedy Terminál 1 a Terminál 2 sloužící běžným cestujícím jsou umístěny hned vedle sebe. Eliminuje to tedy možné nepříjemnosti, kterých se cestující dočkávají na jiných letištích, kde jsou jednotlivé terminály vzdáleny třeba i mnoho kilometrů.

Autobusy městské hromadné dopravy

Autobusy městské hromadné dopravy jsou pro mnohé nejsnazší a především pak také nejlevnějším způsobem, jak se dostat na letiště a z letiště. K výběru je celkem mezi pěti různými linkami.

Autobus č. 100 spojuje konečnou stanici metra B Zličín s letištěm. Velkou výhodou je, že díky metru je možné dostat se až na okraj Prahy a pak autobusem rovnou na letiště, cesta trvá něco málo přes 15 minut. V okamžiku kalamit či jakýchkoliv jiných nepříjemností je proto relativně bezpečnou volbou. Druhou možností je linka číslo 119. Ta míří na Dejvickou, stanici metra linky A. Jízda trvá kolem 20 minut, je zde však větší pravděpodobnost zpoždění. Výhodou zas je, že autobus jezdí v kratších intervalech. Dalším spojem mezi Dejvickou a letištěm je ještě linka 254.

Letiště je také dostupné z Nových Butovic od zastávky metra, a to díky lince č. 179 a 225. Každá z linek pak má mírně odlišnou trasu jízdy.

Při využití těchto spojů cestující využívá běžných jízdenek MHD, platných i při přestupech. Autobusy jezdí pouze přes den, jejich přesný řád je k nalezení například v systému idos.cz.

Soukromé společnosti zajišťující transfer

Mimo městské hromadné dopravy je možno také využít soukromých přepravců, a to buď mikrobusy či autobusy, případně osobními vozy. Zajištěna je tak doprava z centra na letiště či zpět. Zde je vždy nutné dobře se informovat předem, jelikož se může stát, že se bude čekat na další pasažéry i delší dobu.

Airport Express

Další možností je využití spoje Českých drah mířícího na letiště z hlavního vlakového nádraží.

Noční spojení

Některé lety mají nešikovně naplánované odlety či přílety na noční či brzké ranní hodiny. Zde je třeba u městské hromadné dopravy počítat s využitím nočních spojů. Přímo z letiště odjíždí noční autobus č. 510 směrem k zastávce Divoká Šárka, kde lze přesednout na noční tramvaj, až do Modřan. Přesnou mapu trasy i jízdní řády lze najít například dna stránkách MHD Praha.

Náš tip: Pokud přiletíte pozdě a budete si hledat ubytování v Praze, nejjednodušší je zařídit si ubytování předem pomocí těchto webových stránek: Praha ubytování.

Autor: Hynek MoravecAutor: Hynek Moravec

Článek Cesta na letiště a z letiště Praha Ruzyně byl publikován 10. února 2011 v 00.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...