Letiště Brno Tuřany, další z českých mezinárodních letišť

Tagy:  Brno, Tuřany, letiště, Česká republika, Ryanair, wizzair, SmartWings, nízkonákladové aerolinky, chartery, Travelservice

Sponzorované odkazy:

Letiště Brno Tuřany, další z českých mezinárodních letišť

Brněnské letiště sice nepatří mezi ta největší, zato však cestujícím může nabídnout některé zajímavé lety. A co se týče charterových letů, je jeho existence k nezaplacení.

O letišti Tuřany

Letiště Tuřany se začalo stavět již na konci 40. let minulého století. Původně sloužilo pouze pro vojenské účely, později zde byl zaveden i civilní provoz. Letiště prošlo několika rekonstrukcemi, aby v roce 2000 zahájilo již „skutečný“ pravidelný provoz.

S každým rokem se zvyšuje počet realizovaných letů i odbavených pasažérů. Zatímco v roce 2000 bylo realizováno zhruba 6300 letů a odbaveno řádově 110.000 cestu­jících, v roce 2010 bude počet letů převyšovat číslo 30.000, počet pasažérů se bude blížit půl milionu.

Prostory letiště

I když je brněnské letiště poměrně malé, je na cestující dobře připravené. Není třeba se obávat jakéhokoliv nepohodlí či nedostatečného vybavení letiště. Také celý proces odbavení a kontrol funguje obdobně jako kdekoliv jinde.

Nízkonákladovky s cílem Brno

Brněnské letiště se stalo cílem i několika nízkonákladových leteckých společností. Například Ryanair z Brna stále ještě létá, byť je nabídka linek omezená. Podívat se s ním můžeme třeba do Bergama, druhá linka létá trasu Brno – Londýn Stansted. Je tak možné absolvovat tuto trasu i za několik stovek korun.

Letištní hala, autor: KirkLetištní hala, autor: Kirk

Dalším nízkonákladovým dopravcem, který nabízí linky z Brna, je SmartWings. Ten má nabídku letů podstatně širší, ovšem musíme počítat s omezením na letní sezónu. Mezi destinace patří Palma de Mallorca, Heraklion, Gerona, Burgas, Kavala, Rhodos, Kos, Samos a Preveza. Dle nabízených destinací vidíme, že se jedná zejména o dovolenkové spo­je.

Posledním zajímavým dopravcem je také nově wizzair. Ten od 16. prosince 2010 nasazuje tři letadla týdně mířící z Brna do londýnského Lutonu.

České aerolinie

Na brněnském letišti nemohou chybět ani České aerolinie. Ty však létají pouze trasu Brno – Praha. Z Prahy pak však lze už letět téměř kamkoliv.

Travel Service

V Brně má velký význam provoz letů společnosti Travel Service. Jedná se o českou leteckou společnost zaměřující se na charterové lety. Málokdo pak ví, že nízkonákladovky SmartWings vlastně patří pod křídla tohoto charterového velikána.

Cestovatelé mohou díky Travel Service cestovat pohodlně i z Moravy rovnou do několika desítek destinací. V letních měsících míří letadla z Brna zejména do oblasti Středomoří, v zimních měsících pak i do exotických končin.

Náš tip: Pokud přiletíte pozdě a budete si hledat ubytování v Brně, nejjednodušší je najít si ubytování předem pomocí srovnávače ubytovacích nabídek, který najdete na těchto stránkách: Brno ubytování.

Článek Letiště Brno Tuřany, další z českých mezinárodních letišť byl publikován 13. října 2010 v 00.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...