Nový Zéland – nedotčená krajina jižní polokoule

Tagy:  Nový zéland, ostrov, historie, podnebí, dovolená

Sponzorované odkazy:

Nový Zéland – nedotčená krajina jižní polokoule

Dobrodružství u protinožců láká nejednoho turistu a nedotčená nadpozemsky krásná krajina Nového Zélandu vybízí k nikdy nekončící dovolené. Dva tichooceánské ostrovy jsou od australské pevniny, jenž je novozélandským nejbližším sousedem, vzdáleny skoro dva tisíce kilometrů.

Název severního a zároveň většího ostrovu pochází od tehdejších Maorů, kteří jej nazvali Telka a Maui, což znamená země dlouhého bílého oblaku. Oblast byla objevena roku 1642 evropským mořeplavcem a objevitelem Abelem Tasmanem. Dnešní název, Nový Zéland má poměrně spletitou historii, pochází od nizozemských kartografů, kteří ostrovy nazvali Nova Zeelandia po nizozemské provincii Zeeland, do dnes není známo, kdo a kdy přesně vytvořil dnešní znění názvu, avšak mořeplavec James Cook mu dal nynější podobu.

Na Novém Zélendu je nejkrásnější krajina na světě, autor: cestovateleNa Novém Zélendu je nejkrásnější krajina na světě, autor: cestovatele

Historie

Historické dokumenty uvádějí, že prvními obyvateli Nového Zélandu byli Maorové, avšak není stoprocentně jisté, že se objevili v 9. století, určité spisy se shodují, že se zde tito osadníci usadili podstatně dříve. První evropané v čele s Abelem Tasmanem se na území objevili roku 1642 a teprve v roce 1840 založili britští osadníci na Severním ostrově město Wellington, jenž bylo zvoleno za hlavní metropoli celého ostrova. Největší událostí dějin Nového Zélandu bylo pravděpodobně objevení zlata v 19. století, to odstartovalo sérii zuřivých objevů, projevů chamtivosti a následně občanských válek. Roku 1907 se Nový Zéland stal nezávislým státem, zůstal však vázán silnými politickými a hospodářskými pojítky k Velké Británii.

Podnebí

Nový Zéland se dělí na dvě ostrovní části a díky své rozlehlosti se dělí na několik teplotně odlišných oblastí. Celá země dominuje spíše mírně oceánským podnebím, přičemž nejsevernější část má podnebí subtropické. Roční období jsou obrácena těm našim, takže mezi nejteplejší měsíce patří leden a únor, nejchladněji je na Novém Zélandu v červenci. Na severním ostrově se teploty objevují okolo 18ti stupňů, na jižním stupňů 13.

Průzračné moře a husté lesy, to je Nový Zéland, autor: cestovatelePrůzračné moře a husté lesy, to je Nový Zéland, autor: cestovatele

Letenky

Nový Zéland patří k velice žádaným a vyhledávaným destinacím, proto se nízkonákladové aerolinie vybavily akčními letenkami, jenž vás do Wellingtonu a ostatních překrásných letovisek dopraví za příjemné ceny. Oblíbená aerolinka Ryanair nabízí letenku i se zpátečním letem a včetně všech letištních poplatků za 14 334 korun.

Nejlevnější letenky na Nový Zéland nabízí www.pelikan.cz

Článek Nový Zéland – nedotčená krajina jižní polokoule byl publikován 24. prosince 2011 v 15.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...