Letenky Aljaška – zavítejte do drsné krajiny USA

Tagy:  Aljaška, poloostrov, krajina, sníh, příroda, historie

Sponzorované odkazy:

Letenky Aljaška – zavítejte do drsné krajiny USA

Aljaška je odjakživa považována za jakousi odlehlejší část Ameriky, jenž je sice obydlena, avšak stále zůstává záhadná a z velké části neprobádána. Nepatříte-li k milovníkům zasněžené krajiny a nekonečných vrcholků hor, tak vás země pravděpodobně nenadchne, avšak pokud se hrdě řadíte k zastáncům adrenalinu v podobě lyžování na převisech, Aljašku si zamilujete se vším všudy. Nespoutaná příroda a volně žijící divoká zvěř ve vás probudí pocit nejistoty, ale také nezkaženosti a nespoutanosti. Vydejte se na netradiční dovolenou a prozkoumejte oblasti amerického severu.

Největší americký stát o rozloze 1 717 854 km² a 627 000 obyvateli se pyšní řadou přírodních rezervací a rozsáhlou zásobou ropy. I když Aljaška působí pustším dojmem, díky tomuto nerostnému bohatství si nevede vůbec špatně a Spojeným státům americkým tak přispívá značným dílem do státního rozpočtu.

Krajina Aljašky se pyšní bělostným sněhem, autor: nationalatlasKrajina Aljašky se pyšní bělostným sněhem, autor: nationalatlas

Historie

Název Aljaška je převzat z aleutského slova „Alyeska“, znamenajícího „Velká země“. Jiné báje a pověsti tvrdí, že název byl odvozen od prapůvodního pojmenování poloostrova. Prvními obyvateli země byli lidé z doby ledové, můžeme tedy s jistotou tvrdit, že Aljaška patřila k prvním zemím amerického kontinentu, jež byly osídleny. První historické zmínky, jenž stojí za pozornost se datují okolo 17. století, kdy se o zdejší půdu začali významně zajímat Kozáci, lovci a obchodníci, kteří přišli na Aljašku přes Beringův průliv. Ten byl pojmenován podle dánského kapitána Beringa, který průlivem proplul v roce 1728. Roku 1867 byla Aljaška koupena od Ruska za 7,2 milionů dolarů, od té doby patří Spojeným státům Americkým. Důvody pro koupi byly různé, od faktu, že ruská carská pokladna zela prázdnotou, po skutečnost že si ruské vedení uvědomovalo, že je Aljaška dlouhodobě neudržitelná kvůli vzdálenosti a blízkosti Britského dominia Kanady. K takřka zdvojnásobení populace došlo během zlaté horečky, kdy se na Aljašská území přistěhovali stovky kopáčů i s jejich početnými rodinami. Dnes jsou na poloostrově vybudovány kvalitní silnice, mosty, koleje, přístavy a lodní doprava. Americká vláda též podporuje výstavbu letišť a leteckou dopravu, bez které by byl přístup na Aljašku poměrně složitý.

V létě je Aljaška barevná a porostlá bylinami, autor: nationalatlasV létě je Aljaška barevná a porostlá bylinami, autor: nationalatlas

Letenky

Vzhledem k důležitému faktu, že Aljaška nepatří mezi typické turistické destinace, za letenku si pravděpodobně připlatíte a nepočítejte s nízkonákladovou dopravou. Společnost Skyscanner vás do největšího státu USA dopraví za 21 206 korun, což je momentálně nejnižší cena, ostatní aerolinie nabízejí letenky okolo 25 tisíc korun.

Nejlevnější letenky na Aljašku nabízí www.pelikan.cz

Článek Letenky Aljaška – zavítejte do drsné krajiny USA byl publikován 28. prosince 2011 v 11.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...