Schengenský prostor aneb Schengen na letištích

Tagy:  Schengen, Schengenský systém, Schengenský prostor, letiště, kontroly, hranice

Sponzorované odkazy:

Schengenský prostor aneb Schengen na letištích

Česká republika se stala součástí Schengenského systému.

České aerolinky, autor: Ingy The WingyČeské aerolinky, autor: Ingy The Wingy

Co je to Schengenský prostor?

Schengenský prostor je území, ve kterém mohou turisti a cestující volně překračovat hranice, aniž by přitom museli procházet hraniční kontrolou a dokládat své cestovní pasy. Tento systém funguje již od roku 1985. V dnešní době je do Schengenského systému zapojeno stále více a více zemí.

Letiště Praha Ruzyně, autor: wtrtwnguyLetiště Praha Ruzyně, autor: wtrtwnguy

Schengen

Schengenský prostor se dá pojmenovat také zkráceně Schengen. Víte, jak tento název vznikl? Schengen je malá vesnice v Lucembursku, ve které byla Schengenská dohoda podepsána. A ptáte se, proč vybrali právě vesnici v Lucembursku? Tato vesnice byla vybrána symbolicky, protože právě u ní se stýkají hraniec tří států – Německa, Francie a Lucemburska. Díky tomuto činu nese onen systém název Schengenský.

Česká republika

Česká republika vstoupila do Schengenského prostoru v noci z 20. na 21. prosince 2007. Od té doby přestaly na letištích pasové kontroly v rámci celého schengenského prostoru. Pokud se chystáte např. do Kanady, USA nebo např. do Austrálie, počítejte s důkladnou pasovou a hraniční kontrolou.
V Čechách je zatím 5 letišť, která jsou schopna zajistit lety i do zemí mimo schengenský prostor. Jedná se o letiště Praha Ruzyně, Brno-Tuřany, Ostrava-Mošnov, Pardubice a Karlovy Vary. Letiště Praha Ruzyně dokonce vystavilo i nový terminál č. 2, který je specielně určen k letům v rámci Schengenského prostoru.
Říkáte si, jak to bude tedy s celní kontrolou? Na všech zmíněných letištích nadále zůstane celní kontrola, která bude stále kontrolovat zboží a zavazadla, pokud poletíte mimo zemi EU. Nadále tak bude zajištěna kontrola všech letů i na schengenské hranici.

Letiště Schengenského prostoru, autor: PhillipCLetiště Schengenského prostoru, autor: PhillipC

Potřebuji Schengenské vízum?

Schengenský systém nám dovoluje cestovat na území Schengenského prostoru bez zdlouhavých kontrol a různých formalit. Hranice mezi území de facto neexistují. Ovšem i na nich se mohou objevit různé kontroly, když je to nutné, např. během Mistrovství světa apod.
Totéž platí i pro cizince, které mají tzv. schengenské vízum. Toto vízum jim dovoluje vstoupit do jedné ze zemí Schengenu a následně cestovat i do ostatních zemí Schengenského prostoru.

Kontroly na letištích

Kontroly před nástupem na vnitrostátní nebo schengenský let se omezují pouze na kontrolu palubní vstupenky (letenky), průkazu totožnosti (pasu či občanského průkazu) a zavazadla. Tyto formální kontroly tak urychlily a usnadnily lety v rámci schengenského prostoru.

Článek Schengenský prostor aneb Schengen na letištích byl publikován 17. října 2010 v 11.15 v rubrice Létání. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...