Letiště Milovice

Tagy:  Milovice, letiště milovice, oblast, areál, letouny, armáda, vojsko

Sponzorované odkazy:

Letiště Milovice

Letiště Milovice je možná trochu zastaralý výraz, neboť tehdejší základnu vystřídaly kasárny a sídliště, pojďme se ale podívat, jak si legendární letiště vedlo, k čemu sloužilo a jak je to s ním tedy dnes.

Původně výcvikový tábor v oblasti Milovic byl založen rakouskou armádou roku 1904. Zde se prováděli vojenské výcviky a odpaly, které byly díky ruinám ideální místem pro zkoušky. Až v době meziválečné zde vzniklo letiště, které bylo obzvláště v nastávajících letech druhé světové války klíčové. Letiště obsahovalo několik vojenských letounů, jež sloužili k bombardování, ale také civilní přepravě vojínů a jejich rodin. Když opomeneme fakt, že letiště skvěle působilo jako útočiště německé armády, vládnoucí země s oblastí měla i jiné záměry. Roky zde působili vedle vojáků i filmový producenti a herci, neboť prostorné letiště Milovice bylo skvělým místem pro natáčení komparzů a německých válečných filmů, jež se zapsaly do kinematografické historie. Po skončení druhé světové války bylo letadlo zabráno sovětskou armádou, která jej následně učívala čistě k leteckým účelům. V době ruské okupace byl k Milovicím přistavěn rychlovlak, který přepravoval ruské obyvatele z Milovic do Prahy a nazpět několikrát denně. Tato linka se tak stala jednou z nejfrekvento­vanějších vůbec.

Letiště je dnes pouze volně přístupná plocha, autor: Vojtěch KubecLetiště je dnes pouze volně přístupná plocha, autor: Vojtěch Kubec

Ohromnou změnou letiště Milovice prošlo po skončení okupace a v následujících letech, kdy se jeho vlastnictví konečně připsalo naší vlasti. Předešlé desítky let tato oblast sloužila k vojenským účelům a o její vlastnictví se přetahovala nejedna armáda. Česká vláda se tak rozhodla působení letiště ukončit. Téměř deset let pak probíhalo v Milovicích čištění nebezpečné munice z druhé světové války.

Dnes je celý areál bývalého letiště Milovce volně přístupný veřejnosti. Jeho rozloha je ideálním místem pro veřejná shromáždění, proto se zde koná nespočet festivalů, koncertů, trhů, ale také zde už proběhlo pár demonstrací.

V areálu se konají také koncerty, autor: Vojtěch KubecV areálu se konají také koncerty, autor: Vojtěch Kubec

Článek Letiště Milovice byl publikován 10. září 2012 v 11.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...