British Airways - třetí největší letecká společnost světa

Tagy:  British Airways, Britishairways

Sponzorované odkazy:

British Airways - třetí největší letecká společnost světa

Obecně o British Airways

British Airways (v textu dále jako „BA“) je britská letecká společnost se sídlem ve Waterside, což je blízko Londýnského letiště Heathrow, kde je hlavní centrum dění. Druhé nejdůležitější letiště této společnosti je Gatwick Airport a třetí, z velké většiny vlastněné sesterskou společností BA CityFlyer je London City Airport. British Airways jsou největší britskou aerolinií a létají zejména mezinárodní lety. Od roku 2007 již tato společnost neprovozuje zaoceánské lety z jiných než londýnských letišť, proto je třeba se nejprve dostat do Londýna.

British Airways, autor: Mike McSharryBritish Airways, autor: Mike McSharry

Letadlové portfolio

Dlouhou dobu byly British Airways zákazníkem Boeingu, v roce 1998 však udělaly objednávku u Airbusu (konkrétně 59 letadel Airbus A320). Později rozšířil svou letku ještě o letadla Airbus A380 a Boeing787. Nejvíce má BA Boeingů 747–400, a to konkrétně 57 strojů, což je nejvíce ze všech aerolinií světa. Dále létá se stroji Airbus A320, Boeing 737, Boeing 777, všechny v nejrůznějších typech. Motory dodává Rolls-Royce a General Electric. BA je zakládajícím členem letecké aliance Oneworld spolu s American Airlines, Cathay Pacific, Qantas a nyní nefungujícími Canadian Airlines. Je tak součástí třetí největší letecké aliance na světě po SkyTeam a Star Alliance.

Fúze s Iberia

V roce 2009 došlo k fúzi se společností Iberia. Tímto vznikla třetí největší letecká společnost na světě co do ročního zisku a druhá největší společnost v Evropě. Evropská komise, která tuto fúzi povolila, také souhlasí se spoluprácí s firmou American Airlines, která bude poskytovat také zaoceánské lety.

Hudba, reklama, sponzoring

BA má licenci na dopravu cestujících, pošty a nákladu v letadlech s dvaceti a více sedadly. V roce 2008 přepravila 34,6 milionu pasažérů (zatímco však její rival, nízkonákladový EasyJet, 44 milionů pasažérů). Hudba, hrající na palubě při startu a přistání je nyní: „The Flower Duet“ od Léa Delibese. Dříve zněl také slogan: „The World's Favourite Airline“, v překladu Oblíbená světová aerolinie. Později ale BA předhonila Lufthansa v počtu pasažérů, a tak společnost tento slogan zrušila. Mezi dřívější slogany také patří: „The World's Best Airline“, „We'll Take More Care Of You“, „Fly the Flag“. BA je oficiální leteckou společností tenisového Wimbledonu, oficiální partner Olympijských her pro rok 2012 a fotbalového mistrovství světa v roce 2018. BA také přišla s nápadem ozvláštnit svá letadla barevnými vzory na ocase. To však přineslo problémy na letištích , neboť popsat barvu letadla BA nebylo nejjednodušší.

Barevný tail letounů British Airways, autor: Yonezawa-Shi Yamagata, JapanBarevný tail letounů British Airways, autor: Yonezawa-Shi Yamagata, Japan

British Airways létá do ČR.

Článek British Airways - třetí největší letecká společnost světa byl publikován 22. února 2010 v 00.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...