Mezinárodní letiště Pardubice

Tagy:  Pardubice, letiště Pardubice

Sponzorované odkazy:

Mezinárodní letiště Pardubice

Letiště se nachází na jihozápadním okraji Pardubic – u čtvrti Popovické a jižně od dostihového areálu Velké Pardubické. Letiště má dále status mezinárodního letiště se smíšeným vojenským a civilním provozem, přičemž provozovatelem vojenského letiště je Správa letiště Pardubice a provozovatelem civilního letectva společnost EBA a.s.

Vojenská část

Provoz vojenské části letiště byl zahájen podstatně dříve a byl plně využíván během druhé světové války. Ve zdejších hangárech pak německé Luftwaffe vystřídala i letadla Spojenců. V současnosti vojenská stanoviště poskytují služby zabezpečení letového provozu, záchranou a požární ochranu, meteorologický servis nebo radionavigační služby.

Civilní část

Civilní letectví se v Pardubicích datuje od roku 1995, kdy otevření letiště pro civilní účely vedlo k založení společnosti East Bohemian Airport, tedy EBA a.s. Od roku 2002 je i město Pardubice jejím absolutním vlastníkem. Od zahájení civilního provozu do současnosti tvoří většinu uživatelů letiště ruské společnosti – jako například Transaero, Kras Air nebo Rossia. Na charterových linkách se však setkáme i se společností ČSA, Karthago Airlanes nebo Montenegro Airlines. Překvapivě ale bylo letiště pro odlety do turistických destinací používáno od roku 2000 pro dopravu na Mallorcu, teprve později (od roku 2005) se škála destinací rozšířila o Krétu, Černou horu, Djerbu, Bulharsko nebo Tunis. Od roku 2011 letiště plánuje další změny, které by ještě více zefektnily provoz letiště, například výstavbou technického zázemí letiště a palivového hospodářství, které by umožňovalo odbavovat letouny velikosti Boeing 747.

Současnost

V současnosti jsou cestujícím nabízeny služby pro odbavení na příletu i odletu i bez časového omezení dle požadavku cestovní kanceláře. Poskytování meteorologických a předletových informací, samozřejmostí je i předprava od / k letadlu po letišti nebo zajištění hotelových rezervací. Cestujícím je k dispozici i duty free shop, nabízející výhodné ceny alkoholu, parfémů, kosmetiky, cukrovinek nebo šperků, umístěný v neveřejné části letiště. Otevírací doba je přizpůsobená časovému harmonogramu charterových letů. V areálu letiště je možnost využít půjčovny automobilů ( komunikace s firmou je možná nejen v češtině, ale i v bulharštině, angličtině a rumunštině) nebo některé z nabízených taxi služeb ( Taxi Simona pardubice, Taxi City, Taxi Pospíšil,…) Pro cestující s vlastním dopravou je v okolí letiště parkoviště, které nabízí dlouhodobé i krátkodobé parkování zdarma, bez nutnosti rezervace parkovacích míst, ale bez možností hlídání. Proto si zde každý cestující parkuje své auto na vlastní nebezpečí.

Článek Mezinárodní letiště Pardubice byl publikován 7. srpna 2011 v 00.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...