Letiště Mnichov, jedno z nejlepších v Evropě

Tagy:  Mnichov, letiště

Sponzorované odkazy:

Letiště Mnichov, jedno z nejlepších v Evropě

Oficiální název Mnichovského letiště zní: Munich Franz Josef Strauss International Airport a leží 28,5 km severovýchodně od německého města Mnichov. Je centrem společnosti Lufthansa a jejích partnerů ze Star Alliance. Letiště je pojmenováno po německém politikovi Franzu Josefu Straussovi a nachází se na území čtyř měst. Oberding (terminály; distrikt Erding), Hallbergmoos, Freising a Marzling (distrikt Freising). Letiště zažívá velký boom, jen mezi lety 1995 a 2006 se počet cestujících téměř zdvojnásobil, z 15 milionů ročně na 30 milionů. Po Frankfurtu je druhým nejvyužívanějším letištěm společnosti Lufthansa. Z evropských letišť je na sedmém místě (za rok 2010 přepravilo 34,721,605 milionů pasažérů). V roce 2010 při udílení cen Skytrax World Airport Awards dostalo ocenění jako nejlepší letiště v Evropě a čtvrté nejlepší na světě. Většina budov letiště je umístěna mezi dvěma ranvejemi. Příjezdová cesta a železnice rozděluje západ letiště na jižní část, sloužící pro nákladní lety a údržbu letadel a severní část s administrativními budovami a dlouhodobé parkoviště Návštěvnického centra .

Terminály

Terminál 1

Terminál 1 je starší z terminálů a jeho provoz byl zahájen 17. května 1992. Obslouží 25 milionů pasažérů ročně a je rozdělen na 5 modulů označených písmeny A,B,C,D,E. Moduly A až D poskytují všechny služby spojené s odlety a přílety, zatímco modul E slouží jen pro přílety. Tento systém je poodlný zejména pro pasažéry, neboť umožňuje snadnou orientaci na letišti. Hala F je umístěna zvlášť, u terminálu 2. Molo dlouhé 1081 metrů obsahuje 21 mostů, kterými cestující vcházejí do letadel. Dva z nich byly předělány na čekací haly pro cestující.

chceck-in 1, autor: Aconcaguachceck-in 1, autor: Aconcagua

Terminál 2

Terminál 2 zahájil činnost 29. června 2003 a stejně jako terminál 1 obslouží za rok 25 milionů pasažérů. Není ale rozdělen na moduly, nýbrž všechny části jsou soustředěny kolem jednoho „náměstí“. Kvůli bezpečnostním omezením EU je terminál vybaven zařízeními pro odbavení cestujících ze zemí, které mají jiné omezení. Terminál nemá odděleny přílety a odlety. Molo dlouhé 980 m ústí ve 24 mostů k letadlům. ort Centre (MAC) Je nákupní, obchodní a rekreační centrum, které spojuje oba terminály. Starší Central Area, které bylo původně postaveno jako součást terminálu 1 obsahuje nákupní centrum a S-Bahn stanice (metro). Novější část – Mac Forum – byla postavena s terminálem 2 a je to velký venkovní prostor se střechou připomínající stan, která je navíc částečně průhledná. Vedle této části je hotel.

Článek Letiště Mnichov, jedno z nejlepších v Evropě byl publikován 30. června 2011 v 00.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...