Letový dispečer – o koho se vlastně jedná?

Tagy:  letový dispečer, dispečing, letadlo, létání, cestování, komunikace

Sponzorované odkazy:

Letový dispečer – o koho se vlastně jedná?

Cestování se pro spoustu lidí stalo neuvěřitelně zábavným koníčkem, který v případě dostatku financí praktikují, jak jen to jde. Letecké společnosti jsou si toho faktu vědomi a proto se snaží svým zákazníkům vyjít co nejvíce vstříc, aby využívali jejich služby. My tak můžeme odcestovat do zahraničí za vcelku příjemné peníze a letadlo pro nás není zdaleka takovou senzací, jako tomu bylo v dřívějších letech. Jakmile nastoupíme do kokpitu letadla, umístíme pečlivě své zavazadlo, připravíme si pásy a poté bedlivě nasloucháme pokynům zkušené letušky, jež se snaží v případě havárie předejít katastrofě. Toto všechno je samozřejmostí, ale přemýšleli jste někdy, jakou úlohu má vlastně letištní dispečer a jak moc je během našeho letu důležitý? Nejenom, že je opravdu potřebný, ale divte se, nebo ne, je nepostradatelný.

V první řadě je třeba přestat zaměňovat pojem dispečer letového provozu a řídící letového provozu, neboť tyto úlohy jsou rozdílné. Letový dispečer je zaměstnanec letecké společnosti zajišťující každodenní chod provozu dané společnosti s ohledem na plánování letu a jeho monitorování. Ještě máte pocit, že práce dispečera není nikterak zásadní? Bez jeho schopností a především znalostí bychom do Egypta za mořem zkrátka nemohli odcestovat.

bez letového dispečera nelze vzlétnout, autor: phoenix_east_aviationbez letového dispečera nelze vzlétnout, autor: phoenix_east_aviation

Letový dispečer není jen tak někdo, kdo si řekl, že by ho to bavilo, tak to zkusí. Abyste na této pozici uspěli, musíte složit několik obtížných fyzických i teoretických zkoušek, jež probíhají na leteckém úřadě na území České republiky. Informací, jež se budoucí pracovník leteckého dispečinku musí naučit je takové množství, že vám náhle maturitní zkouška přijde jako špatný vtip. Absolvování zkoušky je první věc, avšak dalším artiklem potřebným pro nástup do letecké společnosti je dostatečná praxe, kterou si jedinec musí zařídit během výuky.

A jaké jsou konkrétně povinnosti letového dispečera? Tak v první řadě má na starost kompletní naplánování daného, přiděleného letu. Spolu s tím samozřejmě souvisí veškerá koordinace okolo letu a pomoc pilotům při plánování letu. V neposlední řadě musí dispečer sledovat let od startu po přistání a vše důkladně monitorovat.

Článek Letový dispečer – o koho se vlastně jedná? byl publikován 1. srpna 2012 v 22.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...