Cessna CJ4

Tagy:  Cessna CJ4, jet, letadlo, CJ3, CJ4, letoun, luxusní letadlo

Sponzorované odkazy:

Cessna CJ4

Současný trh je doslova přeplněn výrobci a zákazníky s různými hodnotami a v různých segmentech. Ba dokonce i v tomto rivalském prostředí, co se výroby letounů a letadel týče. Následující články bude řeč o tradičním americkém výrobci letadel – o Cessně.

Cessna CJ4, autor: cessna.comCessna CJ4, autor: cessna.com

Modely CJ

Výrobci letadel Cessna přišli na trh s firemním modelem Cessna 252. Jako první z této řady letadel vznikla v roce 1989 linie CJ1, dále se rozrůstala o další modely typu CJ2, CJ3 a v neposlední řadě CJ4. Víte, co mají všechny tyto čtyři letadla společného? Jsou poháněny stejnými motory – Williams FJ44.
Model CJ4 je považován za velice luxusní a moderní jet. Celkem bylo prodáno již 6000 kusů. Díky tomuto číslu můžeme konstatovat, že tento typ letadla má opravdu silnou základnu zákazníků. Tento typ letadla má celkem 37 autorizovaných servisních středisek a devět vlastních.

Luxusní letoun Cessna CJ4, autor: cessna.comLuxusní letoun Cessna CJ4, autor: cessna.com

Model CJ4

Poslední model, který byl vyroben, je již zmínění, CJ4. Tento model uvedla Cessna v roce 2006 na základě velké poptávky na trhu. S cílem uspokojit náročné zákazníky přišla s tímto designově krásným typem letadla. Nový model CJ4 má opravdu nádherný designově vzhled nejen zevnitř, ale i navenek. Křídla tohoto letounu jsou důkladněji propracována (oproti předchozímu modelu CJ3). CJ4 je mnohem delší než předchozí model a to o téměř jeden metr a má také vyšší kabinu o 0,51 metrů. Díky prodloužení a vyvýšení letounu mohli výrobci zvýšit celkovou kapacitu o jednu osobu (oproti předcházejícímu modelu).
CJ4 má tedy kapacitu 8 pasažerů. V zadní části trupu jsou dvě sedadla a toaleta. Extra sedadlo je umístěné naproti vstupním dveřím do kabiny a vedle úložného prostoru. Kapacitu letounu je možné ještě rozšířit celkem od jednu osobu a to tím, že se nainstaluje dvojmístné sedadlo. Aby bylo stále zachováno hmotnostní zatížení, má tato varianta letounu menší úložný prostor.
Tou největší změnou jsou vylepšená křídla, která ubíhají směrem dozadu (na rozdíl od ostatních letadel Cessna). Pokud se budete chtít podívat do interiéru kabiny, budete si muset otevřít strojovou konstrukci vstupních dveří. Tyto vylepšené dveře mají mnohem lepší akustické těsnění.
V zadní části trupu se nachází nouzový východ.

Interiér letadla, autor:cessna.comInteriér letadla, autor:cessna.com
Luxusní vybavení, autor: cessna.comLuxusní vybavení, autor: cessna.com
Úložné prostory, autor: cessna.comÚložné prostory, autor: cessna.com

Cessna CJ4 v číslech

Letoun CJ4 může dosáhnout rychlost 840 km/h. Opět se jedná o vylepšení oproti letounu CJ3. Křídlo tohoto jetu unese až 2646 kg paliva a rozměr činí 30,7 m2. Dodatečné palivo pak umožňuje CJ4 létat se šesti pasažéry na palubě s odhadem až 3700 km.
Při vylepšování letounu typu CJ4 výrobci pomysleli také na zvětšení kabiny a to na 1,47 × 1,45 m.

Luxus a komfort v jednom

Tak jak se od Cezeny očekává, úroveň a kvalita vybavení a materiálu je velice vysoká. Kabina pro pasažéry využívá LED osvětlení a také elektronické ovládání okenní clony. Dále se v interiéru letounu nachází čtyři LCD monitory. Jedná se skutečně o luxusní jet typu Cessna CJ4.

Kabina letounu, autor: cessna.comKabina letounu, autor: cessna.com

Článek Cessna CJ4 byl publikován 28. listopadu 2010 v 12.15 v rubrice Letadla. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...