Odbavení na letišti aneb odbavení a bezpečnostní kontrola

Tagy:  letadlo, odbavení, kontrola, gate, seat, boarding time, odlet, bezpečnostní kontrola, let

Sponzorované odkazy:

Odbavení na letišti aneb odbavení a bezpečnostní kontrola

Co vás nikdy na letišti nemine? No přece odbavení vašich zavazadel a bezpečnostní kontrola. Pojďme se společně seznámit s podrobnějšími informacemi o postupu odbavení na letišti a jak probíhá bezpečností kontrola.

Klasické odbavení

Klasické odbavení na letišti probíhá v několika krocích. Cestující po zaplacení letenky obdrží pokyny k odletu, ve kterých je uveden čas odletu a samozřejmě i čas odbavení na letišti.
Zpravidla je doporučováno, aby se cestující dostal na letiště s dostatečným předstihem, cca 2 hod před odletem. Tato doba je určená pro vás, aby jste si našli vaší odbavovací přepážku, nechali si zabalit kufry do bezpečnostní fólie atd.

Přepážky

Vaším úkolem číslo jedna je – dostat se na příslušnou přepážku cestovní kanceláře nebo letecké společnosti a si vyzvednete voucher na letenku, na ubytování a případně i doklad o pojištění. U této přepážky budete informování o čísle přepážky pro odbavení.

Odbavení

Další krok, který následuje je – dostat se k přepážce pro odbavení. Je to jednoduché. Musíte se řídit orientačními plány nebo přehledným značením. Přepážka pro odbavení bude označena číslem letu, časem odletu a samozřejmě i názvem cílové destinace. U této přepážky předložíte váš voucher na letenku a váš cestovní pas nebo občanský průkaz. Pracovník letiště vám zváží vaše odbavená zavazadla, opatří je samolepícím štítkem a kontrolní útržek ze zavazadlového štítku spolu s palubní vstupenkou a cestovními doklady vám vrátí zpět. Na palubní letence bude uvedeno číslo „gate“ (odletové brány), čas nástupu do letadla, tzv. boarding time a číslo vašeho sedadla – seat.

Přepážky k odbavení, autor: kallebooPřepážky k odbavení, autor: kalleboo

Pasová kontrola

Krok číslo tři zní – pasová kontrola. Vaším úkolem je, odejít s příručním zavazadlem, palubní vstupenkou a cestovním dokladem k pasové kontrole. Při této kontrole budete vyzvání k položení příručního zavazadla, kabelky a notebooku na kontrolní pás. Všechny vaše věci projdou detekční kontrolou. Nezapomeňte odložit jakékoliv kovové věci, které máte při sobě. Např. pásek, hodinky, klíče, mince, ale také kabát, svetr či mikinu, mobilní telefon a dámy dokonce i boty na podpatcích. Nejen vaše věci projedou detekční kontrolou, ale i vy sám musíte projít detekční branou (rámem). Pokud úspěšně dojdete až sem, máte to nejtěžší za sebou. Nyní se budete nacházet v odbaveném odletovém prostoru. Právě zde si můžete zakoupit pití, jídlo, suvenýry, časopisy apod.

Gate, autor: hoyasmegGate, autor: hoyasmeg
Palubní vstupenka, autor: kallebooPalubní vstupenka, autor: kalleboo

Gate

Po zdárném odbavení se nyní musíte dostavit k odletové bráně neboli „gate“. Právě tady budete čekat na její otevření. Po otevření odletové brány předložíte opět cestovní doklad a palubní vstupenku. Teprve po zkontrolování údajů a ověření palubní vstupenky budete vpuštěny do letadla. Buď jdete přímo „rukávem“ do letadla nebo na velkém letišti můžete popojíždět přistaveným autobusem apod.
V letadle dbejte na všechny dané pokyny a instrukce, uložte si vaše příruční zavazadlo do boxů, kabelku či laptop pod sedadlo před vámi, připoutejte se a … letadlo je připraveno k odletu! Šťastnou cestu!

Šťastnou cestu! autor: Andres RuedaŠťastnou cestu! autor: Andres Rueda

Článek Odbavení na letišti aneb odbavení a bezpečnostní kontrola byl publikován 15. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Létání. Autorem článku je Mgr. Eva Arnicanová. Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...