Limity pro zavazadla

Tagy:  hmotnost zavazadel, kilogramy, přeprava, létání, letiště, letenky

Sponzorované odkazy:

 Limity pro zavazadla

Letecká přeprava je pro většinu z nás tím nejpohodlnějším druhem přepravy a shodneme se také na tom, že rozhodně nejrychlejším a nejbezpečnějším. Zkrátka a dobře, pokud se chceme dostat na dovolenou, letadlo bývá tím nejlepším řešením. Ovšem i tato varianta transportu má své pro a proti, mezi která patří například různá letištní opatření, limity, přísné předpisy a podobně. Letadlo jednoduše není ,,nafukovací" a proto si s sebou můžete vzít jen určité věci, které musejí splňovat předem dané hmotnosti zavazadel.

Hmotnost zavazadla

veškerá zavazadla, která si s sebou hodláte na dovolenou vzít, kromě příručního, musejí splňovat limit 20 kilogramů. Pakliže v letištní hale zjistíte, že vaše kufry váží více, můžete se dostat do velice nepříjemné situace, kdy vás zaměstnanci letiště požádají o snížení hmotnosti zavazadla, které by spočívalo ve vyhození některého předmětu z obsahu. Pokud dopředu víte, že budete potřebovat přepravit více věcí, které rozhodně nesplňují dvaceti kilogramový limit, kupte si dopředu dodatečnou hmotnost, která vám problém pomůže vyřešit. Tuto službu si můžete u většiny leteckých společností objednat a posléze zaplatit online.

Rozložení hmotnosti

Abyste splnili hmotnostní limit 20 kilogramů, je zde možnost rozložení gramáže dle osob, se kterými cestujete. Například pokud máte více věcí, než váš partner, můžete do jeho cestovního kufru přidat pár předmětů z toho svého, čímž ponížíte hmotnost a zároveň efektivně využijete kapacitu obou vašich zavazadel.

Jak je to s hmotností zavazadel?, autor: cosmoliteJak je to s hmotností zavazadel?, autor: cosmolite

Čemu věnujte pozornost

Někteří lidé se snaží letištní předpisy obejít, ale ve výsledku mohou tvrdě narazit. Tato doporučení si proto vezměte k srdci a při další cestě se jimi raději řiďte.

  1. Maximální možná hmotnost zavazadla je sice 20 kilogramů, ale v některých případech vám letištní kontrola může uznat i kilogramů 23. Jakmile však vaše zavazadlo bude těžší, počítejte s tím, že budete požádáni o snížení hmotnosti.
  2. Malým dětem, které cestují s vámi, není přisuzována žádná hmotnost, čili nemají nárok na své osobní zavazadlo. Veškeré jejich věci proto musejí být ve vašem kufru a spadají pod daný limit hmotnosti, čili 20 kilogramů.
  3. S sebou na palubu letadla si můžete vzít jedno příruční zavazadlo, pakliže trváte na tom, že jich potřebujete více, budete požádání o zaplacení manipulačního poplatku, kteří může být v rozmezí od 790 korun až po částku 2 tisíce. Rozmyslete si proto, zda vám ,,ve vzduchu" nestačí jen to nejnutnější.

Článek Limity pro zavazadla byl publikován 22. října 2013 v 12.00 v rubrice Létání. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...