Letiště České Budějovice – na leteckou dovolenou z jižních Čech?

Tagy:  letadlo, české budějovice, létání, letouny, vojenská cvičení

Sponzorované odkazy:

Letiště České Budějovice – na leteckou dovolenou z jižních Čech?

Pokud si právě říkáte, že jste do zahraničí odlétali pokaždé z pražské Ruzyně a proč jednou neodletět z Českých Budějovic, tuto myšlenku můžete s klidem zavrhnout. Letiště České Budějovice je menší areál, sloužící vojenským letounům a soukromníkům. Probíhají zde nejenom skutečná vojenská cvičení, ale také letecké exhibice a spoustu dalšího, co obyvatele města přivádí k opakovaným návštěvám nevšední výstavby. Pokud jste techničtějšího založení a letadla vám jsou blízká, můžete cestu do Českých Budějovic pojmout jako rodinný výlet a prohlídnout si nejenom výstavbu, ale i přilehlé okolí, které rozhodně stojí za podívanou.

Historie letiště je poměrně rozsáhlá, neboť její kořeny sahají až k 30tým létům 20. století. Jeho vyhlídky byly vcelku nadějné až do doby druhé světové války, která ukončila provoz a areál používala pouze k vojenským účelům. Po válce sice odcestovaly německé letouny, ale trend vojenských výcviků zde zůstal. Letiště z počátku sloužilo čistě k vojenským účelům, pak si ale místní lidé řekli, že v celku škoda oblast nevyužít po celý rok a podstatně více. Proto areál roku 2010 podstoupil stěžení rekonstrukci, jež má na svědomí řídící věže, plně zrekonstruovanou administrativní budovu a zasíťovácí areál, zahrnující veškeré vodovodní a plynové přípojky, včetně telefonních kabelů. Možná není přestavba na první dojem až tak markantní, ale město vyšla na neuvěřitelných 65 milionů korun. Chvíli se magistrát města obával, zda-li tento krok nebyl poněkud riskantní, dnes se ale nejenom vedení města, ale také občané radují z častých leteckých prohlídek, jež jsou ve městě považovány za kuriozitu přitahující nejenom média, ale také turisty, ti jsou vítání vždy a v každém městě.

Letiště si však neusnulo na vavřínech a do budoucna plánuje další výstavbu, která bude znamenat opravdový krok do budoucnosti. Dnes je letiště České Budějovice určeno především leteckým simulacím, zkouškám a vojenským letounům, ale město má jasnou vizi, obyvatelé jižních Čech by se do deseti let měli přepravovat až několika typy letounů, jako je například Airbus 320, nebo Boeing 737, a to na zahraniční dovolenou. Mimo pražským obyvatelům by se tak ulevilo od několika hodinové cesty na ruzyňské letiště.

Zdroj: http://www.airport-cb.cz/

Článek Letiště České Budějovice – na leteckou dovolenou z jižních Čech? byl publikován 30. července 2012 v 15.00 v rubrice Letenky. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...