Letiště Vodochody-ambiciózní projekt nového letiště

Tagy:  Letiště Vodochody, vodochody

Sponzorované odkazy:

Letiště Vodochody-ambiciózní projekt nového letiště

Letiště Vodochody je plánovaným projektem a má se stát druhým mezinárodním letištěm v Praze, což by zvýšilo prestiž města i jeho dopravní obslužnost, co se týká letecké dopravy. Má obsluhovat zejména nízkonákladové a charterové lety. Také má projekt přispět k rozvoji turismu, podnikání a hospodářského růstu. V současné době je projekt ve stadiu projednávání z hlediska dopadu na životní prostředí. Provoz letiště by měl být spuštěn v letech 2012–2013. Celková plánovaná investice je 3 miliardy korun, ročně má letiště přepravit 3,5 milionu cestujících, počet odbavených letadel denně se odhaduje na 48 a počet cestujících na 1200 za hodinu. Dráha má být dlouhá 2500m a široká 45m. Pro veřejnost je určeno 572 parkovacích mís­t.

Současnost

V současné době má letiště statut neveřejného mezinárodního letiště. Probíhá zde především výcvik pilotů v leteckých školách. Dále zde létá soukromá klientela a zákazníci společnosti Aero Vodochody. Po úpravě dráhy a po vybudování terminálu a odbavovacích ploch bude letiště splňovat požadavky kategorie 4 (ICAO) a tudíž bude moci obsluhovat stroje Airbus A320, Boeing 737 nebo menší letouny typu ATR, Dash GA a lehké vojenské letouny. Za rok odbaví kolem 17000 letů, tj. asi 48 denně.

Plánované letiště VodochodyPlánované letiště Vodochody

Projekt

Po stavebních úpravách bude letiště schopno pojmout až najednou až 15 letounů kategorie C (rozpětí křídel až 36m). Dva a půl km dlouhá dráha bude zachována, projde však rekonstrukcí. Vybudována bude také paralelní pojížděcí dráha a dva rychlovýjezdy. Tam, kde se dnes nacházejí administrativní budovy, má být postavena moderní budova terminálu s kapacitou 3,5 milionu cestujících za rok. Bude odpovídat potřebám cestujících nízkonákladových a charterových letů. Budova bude mít tvar písmene „L“ s odletovou halou v přízemí.Cestující mohou využít jak klasické, tak samoobslužné odbavovací přepážky, přepážku odbavení nadměrných zavazadel a celní odbavení. První poschodí bude koncipované jako příletová hala s restaurací, bezpečnostním filtrem, obchodní galerií a také vstupem do dvou nástupních „prstů“. Západní „prst“ bude určen pro cestující do zemí v Schengenském prostoru. Budova je projektována jako dvoupatrová . Přízemí bude určeno pro odbavení cestujících, v prvním patře budou salonky, briefing room pro posádky a zázemí pro zaměstnance řízení letového provozu.

Článek Letiště Vodochody-ambiciózní projekt nového letiště byl publikován 4. srpna 2011 v 00.00 v rubrice Letiště. Autorem článku je Barbora Keprdová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...